V olimpijski Komendi na poseben način počastili naše športnike za vrhunske rezultate

Skoraj enajst tisoč športnikov se v 33 športih in 50 disciplinah meri na letošnjih Poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, na voljo pa je 339 kompletov medalj. Kar nekaj disciplin se je že končalo, slovenski športniki pa imajo že dve zlati, eno srebrno in eno bronasto medaljo. Nekaj naših športnikov, ozaljšanih z medaljami, se te dni že vrača v domovino.

Dvaintridesete olimpijske igre bodo uradno trajale od 23. julija do 8. avgusta 2021 v japonski prestolnici Tokiu in okolici. To so ene najbolj nenavadnih olimpijskih iger v zgodovini, saj so se začele z uvodno slovesnostjo pred praznimi tribunami. S tem so se tudi uradno odprla tekmovanja, čeprav so nekatera predtekmovanja potekala že od prejšnje srede. Na dvaintridesetih Olimpijskih igrah Tokio 2020 je tudi štiriinpetdeset Slovenk in Slovencev, ki so z vseh strani Slovenije deležni polne podpore državljanov in klubov. Štiri medalje so si naši športniki že priborili, vsaj ena pa je še v igri.

Darko Flis, karateist iz Domžal, je v samoiniciativi in z dovoljenjem Občine Komenda na ploščadi pred občino v počastitev našim olimpijskim športnikom za vrhunske rezultate v Tokiu 2020, s pomočjo sestre Marinke Flis in orgličarja Silva Girandona izvedel krajši kulturno-športni program. Olimpijske igre so poznane po vsem našem planetu in zato je ogromen dosežek za Slovenijo, da imamo do sedaj že štiri medalje, od tega dve zlati, eno srebrno in eno bronasto. Pred Občino Komenda stojijo panoji s fotografijami Tadeja Pogačarja, ki je zmagal na dirki po Franciji, na Olimpijskih igrah v Tokiu pa je v cestni dirki zasedel odlično tretje mesto in s tem olimpijsko bronasto kolajno. Na bližnjem rondoju, ki so ga krajani pobarvali v rumeno, pa se ob rumenem dirkalnem kolesu in rumenih dresih na otoku rondoja ustavlja veliko rekreativnih kolesarjev ter se fotografira. Tudi Darko Flis, karateist in pobudnik akcije, se je v Komendo pripeljal z rumenim starodobnikom VW hroščem iz leta 1974 ter se zapeljal dva kroga po rumeno obarvanem rondoju.

V uvodu je Marinka Flis povedala nekaj besed o olimpijskih igrah, zatem pa je Silvo Girandon, nekdanji dvigovalec uteži in uspešen tekmovalec v Težko atletskem klubu Domžale, danes pa odličen orgličar, ki nastopa na različnih prireditvah, zaigral Avsenikovo Prelepa Gorenjska. To pesem je vedno na velikih tekmovanjih ob odličnih dosežkih naših športnikov igral Franc Košir na svojo trobento.

V nadaljevanju pa je karateist Darko Flis, prikazal »kato«. Ob tem nam je zaupal, da se je za »kato« odločil zato, ker je Japonska poznana po borilnih športih, letošnje olimpijske igre Tokio 2020 pa se letos odvijajo ravno na Japonskem. Kato je izvedel v kolesarskih rokavicah, katere nosijo tudi naši vrhunski kolesarji. Naj spomnimo, da je Darku Flisu TVD Partizan Domžale leta 1982 omogočil, da se je v Hali komunalnega centra Domžale boril v full – contactu v sedmih rundah s svetovnim prvakom v tej športni disciplini in s tem postal eden med prvimi v takratni Jugoslaviji, ki se je upal javno spopasti v profesionalnem ringu s polnim kontaktom nasprotnika po športnih pravilih.

»S tem kulturno- športnim dogodkom tudi mi močno podpiramo slovenske vrhunske športnike na sedanjih olimpijskih igrah, ki se počasi prevešajo v drugi del in jim želimo veliko športnega zadovoljstva, morda pa še tudi kakšno medaljo,« je ob koncu dejal Darko Flis.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi