V občini Domžale pokazali veliko solidarnost s prizadetimi v poplavah

Če narava pokaže svojo moč, je potreben samo trenutek in vse se obrne na glavo. Takšno moč je v preteklih dneh narava pokazala v Bosni in Hercegovini, Srbiji in na Hrvaškem. Vodna ujma je dodobra opustošila mesta in vasi. Ob tem je veliko ljudi ostalo brez imetja, nekateri pa brez svojcev ali prijateljev ter brez osnovnih dobrin, ki so potrebne za normalno preživetje.

V teh težkih trenutkih smo se zganili tudi v Sloveniji, kjer se od začetka prejšnjega tedna zbira pomoč v obliki osnovnih materialnih dobrin. Tudi tokrat smo dokazali, da znamo stopiti skupaj, ko gre za pomoč sočloveku. In če nas že tradicionalno naša politika razdružuje, nas dobrodelnost vedno znova združuje.

Tudi v občini Domžale so številne organizacije v začetku prejšnjega tega tedna začele z zbiranjem pomoči. Občina Domžale je zbirni center odprla v prostorih PGD Domžale-mesto, kamor smo se  odpravili minuli petek in danes popoldne, da si ogledamo koliko in kaj vse se je zbralo v teh dneh. Prizor je bil neverjeten, saj so bili prostori polni različnih materialnih dobrin (hrana z daljšim rokom uporabe, otroška prehrana, ustekleničena voda, otroške planice, obleke, odeje …), ki so jih domžalske gasilci in taborniki lepo sortirali po vrstah, ob tem pa so črtne kode na izdelkih označevali z črko H. V času našega obiska v petek, je prišlo tja kar nekaj ljudi, ki so pripeljali pomoč.

Danes so si zbirni center ogledali tudi župan Občine Domžale, Toni Dragar in člani Štaba Civilne zaščite Občine Domžale. Prisoten pa je bil tudi predsednik Območnega združenja Rdečega Križa Domžale, Janez Kosmač, saj so zbrano donacijo predali tej humanitarni organizaciji, ki bo poskrbela za prevoz na prizadeta območja.

Kot nam je povedal predsednica PGD Domžale-mesto, Sonja Pavlišič, so v zbirnem centru v Domžalah zbrali toliko materialnih dobrin, da so jih naložili na 25 palet. V času zbiranja pa je svojo pomoč pri prevzemu pomoči in sortiranju sodelovalo 17 gasilcev PGD Domžale-mesto in 14 tabornikov Rodu Skalnih taborov Domžale.

Tik preden smo odšli, pa so se pred zbirni center pripeljale trgovke Spara iz kamniškega trgovskega centra Qlandia. Pripeljale so kar dva polna avtomobila hrane, ustekleničene vode in druge pomoči. Kot so nam povedale, so to pomoč zbrale v njihovem delovnem kolektivu.

Pomoč so pripeljale tudi trgovke Spara iz trgovskega centra Qlandia Kamnik.

Pomoč se zbira tudi na drugih lokacijah v domžalski občini. Danes proti večeru bodo zbrano donacijo proti prizadetim območjem poslali tudi gasilci PGD Študa. Več o njihovi akciji pa boste izvedeli jutri.

Na koncu lahko rečemo hvala vsem, ki ste pokazali solidarnost s prizadetimi v poplavah, saj vam ni vseeno za sočloveka, ki potrebuje pomoč. Veliko vas je!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi