V Klubu študentov Domžale bodo pričeli s projektom »Brezplačna pravna pomoč«

V Klubu študentov Domžale so se lotili zelo zanimivega, priročnega in humanitarnega projekta »Brezplačna pravna pomoč«, ki jo bodo nudili dodiplomski in podiplomski študenti Pravne fakultete. Projekt je humanitaren in brezplačen. Brezplačna pravna pomoč bo poleg članom kluba na voljo tudi vsem prebivalcem na območju Upravne enote Domžale, še posebej socialno šibkim.

Pri vsakdanjih opravkih se pogosto srečujemo z raznimi vlogami, odločbami in drugimi pravnimi zadevami. Mnogokrat pa zaradi neznanja pravniškega jezika naletimo na težave. Zato bo brezplačna pravna pomoč, ki jo bodo nudili v Klubu študentov Domžale, več kot dobrodošla za marsikoga, saj si marsikdo težko privošči draga svetovanje v odvetniških pisarnah.

V Klubu študentov Domžale so nam v zvezi s tem povedali, da bo nudena pomoč elementarna (osnovna) in bo zajemala splošna mnenja in nasvete o vsakem konkretnem primeru (npr. ali je v določenem primeru smiselno iti v tožbo, kakšni so stroški, koliko časa trajajo zadeve, kako se vloži vloga, kakšni so roki …). Tiste osebe, ki pa imajo težave s sestavljanjem vlog, bodo deležni tudi te pomoči. Tako bodo v klubu za vse primere izdelali določene osnutke, po katerih bo od primera do primera sestavljena vloga. Vsi tisti, ki bi še vedno potrebovali pravo pomoč, ko je pravno zastopanje pred sodišči ipd., poglabljanje v vsebino zadeve, pa se bodo morali obrniti na odvetniško pisarno.

Kot smo že omenili je projekt humanitaren in brezplačen. Na voljo bo članom kluba in vsem prebivalcem Upravne enote Domžale, še posebej socialno šibkejšim. Fokus, vsaj na začetku projekta, bo predvsem na upravnem pravu, civilnem pravu, kazenskem pravu, prekrškovnem pravu, družinskem pravu, oblikacijskem pravo, socialne zadeve (štipendije, socialna pomoč …) …

Svetovanje bo potekalo ob osebnem obisku v prostorih kluba v času uradnih ur. Vse dodatne informacije najdete na tej povezavi: http://www.studentski-domzale.si/index.html

V Klubu študentov Domžale so še povedali, da se slogan projekta glasi:

»Honeste vivere alterum non laedere suum cuique tribuere iuris praecepta sunt«

kar v prevodu pomeni:

»Pošteno živeti, drugega ne prizadeti, vsakomur pa dati tisto kar mu pripada, so osnovna načela pravičnosti.«

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Klub študentov Domžale
Tagi