V Kamniku so trije prazni prostori dobili novo priložnost

Projekt CINEMA, je kamniškemu mestnemu središču vdihnil novo življenje. Trije dlje časa prazni poslovni prostori, so dobili najemnike z zanimivo podjetniško vsebino, priznani oblikovalci pa so ustvarili štiri pop-up izložbe za promocijo podjetij, ki so izšla iz kamniškega podjetniškega okolja.

V sredo, 14. septembra 2022 se je po novinarski konferenci, po mestnem središču Kamnika, sprehodil tudi župan Matej Slapar, ki je stopil do vseh treh novih kamniških podjetnikov in si ogledal inovativne pop-up izložbe. Ob tem je izpostavil pogled na revitalizacijo mestnega jedra, ki vključuje napolnitev praznih prostorov v mestnem jedru z novimi vsebinami in novo ponudbo, kar bo povečalo povpraševanje. Oživitev starega mestnega jedra so zgradili na lokalnih vrednotah, tradicij, kulturi, lokalnih proizvodih, storitvah in trajnostnem gospodarstvu.

O samem projektu pa dodaja: »Stara mestna jedra zaradi spremembe nakupovalnih navad (večja trgovska središča, spletni nakupi,…) izgubljajo na obiskanosti in prepoznavnosti. Žal se je tekom zadnjih let kar nekaj poslovnih prostorov preuredilo v stanovanja, kar posledično dodatno zmanjšuje ponudbo v mestnem jedru. V Kamniku imamo tudi specifično situacijo, ko Občina Kamnik na Šutni nima v lasti nobenega prostora. Zato je še toliko bolj pomembno, da s spodbudami in podobnimi projekti kot je CINEMA poskusimo animirati in spodbuditi lastnike prostorov, kot tudi zainteresirane podjetnike, da poiščejo skupne točke in svoje dejavnosti izvajajo v našem mestnem jedru. S tem povečujemo ponudbo v mestu, kar posledično povečuje tudi povpraševanje oziroma nakupe ter obiskanost našega mesta. Občina Kamnik tudi sicer z različnimi ukrepi pomaga posameznim dejavnostim, da v mestnem jedru delujejo in se razvijajo (subvencija najemnin, spodbuda posameznim dogodkom,…). Želimo si, da bi s podobnimi projekti, kot je CINEMA, spodbudili in angažirali še več podjetij in podjetnikov, kar bi dodatno popestrilo ponudbo mestnega jedra Kamnika«.

Sprehod z županom po Šutni; foto: Aleš Rosa

Podjetniki, ki so v sklopu projekta CINEMA v Kamniškem mestnem središču odprli svoje dejavnosti, so bili nagrajeni tudi z vavčerjem v vrednosti 5.000 eur, ki so ga lahko po lastni presoji unovčili za najrazličnejše kreativne storitve.

Poleg treh novih podjetniških dejavnosti, so v novi podobi zaživeli tudi štirje prazni prostori. Vsak je odet v novo,  kreativno izložbo. Inovativne pop-up izložbe so na ogled postavljene vse tja do sredine oktobra 2022.

Izložba TinyGiant; foto: Aleš Rosa

»Gre za inovativno obliko spodbujanja začasne rabe praznih prostorov, imenovano pop-up izložbe. Z oživljanjem izložb in povezovanjem podjetnikov ter kreativcev smo želeli spodbuditi lastnike praznih prostorov k tesnejšemu sodelovanju z močno podjetniško skupnostjo in oživitvi praznih prostorov. Povezali smo lastnike praznih prostorov, izbrane podjetnike, ki izhajajo iz Kamnika oz. so s Kamnikom tako ali drugače povezani, in oblikovalce ter za dobo enega meseca oživili štiri izložbe starega mestnega jedra«, je povedala Tina Pezdirc Nograšek, vodja projekta CINEMA na RRA LUR.

Aktivnosti v okviru projekta CINEMA organizirata Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) in Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) s podporo Občine Kamnik kot strateškega partnerja.

Petra Petravič: Foto: Aleš Rosa

Tagi