V INCE Mengeš, umetniški enoti INCE ZU Moste pri Komendi na ogled postavili izdelke z »dušo«

V Varstveno delovnem centru INCE Mengeš, umetniški enoti INCE ZU Moste pri Komendi, so v sredo, 12. aprila 2017, na široko odprli svoja vrta. Na dnevu odprtih vrat so na ogled postavili izdelke v glini in barvi, ki nastajajo izpod rok njihovih uporabnikov. Ob tem pa je bilo možno prisluhniti njihovi zgodbi o ustvarjanju in svetu kot ga doživljajo v svoji drugačnosti, v barvi in glini. Svoj svet na platnih je na svoji prvi razstavi predstavila tudi ustvarjalka Tanja Lukman.

Varstveno delovni center INCE Mengeš izvaja storitve vodenja varstva in zaposlitve s posebnimi pogoji za odrasle osebe z motnjami v duševnem razvoju. Vodja enote INCE ZU Moste pri Komendi, Saša Skubic Kopitar, nam je povedala, da njihov varstveno delovni center deluje na treh enotah. Umetniška enota, ki se nahaja v Mostah pri Komendi, vključuje 26 uporabnikov, večja enota se nahaja v Mengšu, kjer je 82 uporabnikov in pa enota institucionalnega varstva Naša hiša v Grobljah pri Domžalah, kjer biva 33 uporabnikov. V enoti varstvenega delovnega centra v Mengšu in Mostah, uporabniki prihajajo v dopoldanskem času. Se pa enota v Mostah pri Komendi razlikuje od enote v Mengšu, saj tam poteka umetniško delo: »Imamo dve delavnici in sicer kiparsko in slikarsko. Pri tem se trudimo, da so izdelki naših uporabnikov uporabni, predvsem pa da izražajo, da so jih izdelovali odrasli ljudje. Uporabnike usmerjamo, da izdelki niso kičasti ampak odražajo tisto, kar uporabniki čutijo v sebi.«

Tanja Lukman je ponosna na svojo prvo slikarsko razstavo.

Po besedah Saše Skubic Kopitar imajo vedno dan odprtih vrat v prednovoletnem času, letos pa so se odločili, da svoja vrata odprejo še v velikonočnem času in da ga združijo z odprtjem razstave slik Tanje Lukman. »Tanja je uporabnica, ki na naši slikarski delavnici ustvarja že štiri leta. Začela je s slikanjem na platna, potem se je preizkusila s slikanjem na blago, se vrnila na platna, trenutno pa je našla svoj navdih pri poslikavanju zavijalnega papirja, ki ga potem sešijemo in nastanejo prijetne darilne vrečke. Tanja je živahna in komunikativna, to se odraža tudi na njenih slikah. Veliko je barv, veliko je dogajanja, odraža jo gibanje in njen karakter. Njene slike so res nekaj posebnega«, nam o razstavljavki in njenih slikah pove Saša Skubic Kopitar.

Tanja Lukman, ki je bila zelo ponosna na njeno prvo slikarsko razstavo, se je ob tem zahvalila vsem njenim inštruktorjem, ki jo pri njenem ustvarjanju spodbujajo in usmerjajo. Zaupala nam je, da je ustvarjala po domišljiji.

Na dnevu odprih vrat si je bilo mogoče ogledati tudi enkratne keramične izdelke.

Poleg razstave slik Tanje Lukman, si je bilo na dnevu odprtih vrat mogoče ogledati tudi enkratne keramične izdelke, ki vsekakor ne služijo nabiranju prahu, ampak so lahko odlično darilo za marsikoga, saj tamkajšnji uporabniki izdelujejo vse mogoče izdelke, od keramičnih skled, krožnikov, vaz, do kompletov kavnih in čajnih šalčk s pripadajočimi krožnički ter še marsikaj zanimivega. Pomembno je tudi to, da uporabniki pri svojem ustvarjanju razvijajo svoj talent, s svojo iznajdljivostjo pa v izdelke vtisnejo dušo.

Prostori umetniške enote ob glavni cesti Komenda-Kamnik so odprti vsak do 15. ure. Obiščite jih in se prepričajte o kakovosti in kvaliteti ponudbe izdelkov za »dušo«.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi