V Grobljah zrasla največja skulptura iz odpadnih rolic toaletnega papirja na svetu

Ekipa Društva mladih Jarše je danes v Kulturnem domu v Grobljah predstavila največjo skulpturo na svetu iz odpadnih rolic toaletnega papirja za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. Lani marca so namreč po Sloveniji začeli zbirati rolice toaletnega papirja, v tem letu in pol pa so zbrali okoli 140.000 odpadnih rolic. S skulpturo želijo javnost ozavestiti o pomenu varčevanja in recikliranja, na kar sporočajo tudi z napisi na papirnatih polah, ki krasijo stene kulturnega doma.

Še en slovenski svetovni rekord, že drugič v Grobljah in s tem tudi v občini Domžale. V sklopu oratorija Jarše, ki je potekal ta teden, so mladi postavili največjo cerkev na svetu – zgrajeno iz rolic toaletnega papirja. Za maketo domače Grobeljske cerkve sv. Mohorja in Fortunata je rolice leto in pol zbirala vsa župnija, prav tako so jih zbirali tudi po šolah, vrtcih, domovih za starejše … po Sloveniji. Zbrali pa so jih dobrih 140 tisoč. Leta 2011 je Društvo mladih Jarše naredilo najdaljši ristanc na svetu, ki je  dolžino meril 5,3 kilometra.

Izpod rok ekipe Društva mladih Jarše je iz 87.423 rolic nastala 5,58 metra visoka skulptura. Z njo se želijo vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov, obenem pa ozavestiti o pomenu varčevanja in recikliranja ter poudariti moč sodelovanja.

Za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov so morali opraviti uradno merjenje, ki so ga izvedli v Kulturnem domu Groblje, kjer stoji skulptura iz rolic toaletnega papirja. Uradno merjenje so izvedli idejni vodja projekta Timotej Čižek, uradna merilka geodetinja inž. Mateja Berginc iz geodetske službe ter kot priči podžupan Občine Domžale Borut Ernestl in župnik Župnije Jarše Matjaž Križnar. Uradna natančna meritev je dala rezultate. Iz 87.423 rolic so postavili 7,73 metrov dolgo, 4,77 metrov široko in stolp s križem v višino 5,58 metra. Tako so postavili skupno širino, višino in dolžino 18.08 metra, prejšnji rekord je bil nekaj čez 12 metrov, porabili pa so nekaj čez 20.000 rolic.

Društvo mladih Jarše želi s skulpturo doseči Guinnessov rekord in prav tako poudariti, koliko lahko vsak posameznik pripomore k varčevanju oziroma zmanjšanju uporabe nečesa. Prav tako želijo s skulpturo poudariti moč sodelovanja in pomen ekološke ozaveščenosti. V društvu Mladi Jarše so zastavljen cilj 100.000 rolic še presegli in v 17 mesecih zbrali okoli 140.000 rolic, vendar zaradi prostorskega načrta skulpture niso mogli dodatno zvišati. Župnija Jarše, Društvo mladih Jarše ter Občina Domžale z uradnimi meritvami močno upajo, da bodo v Guinnessovi knjigi sprejeli svetovni rekord, s katerim se bodo zapisali v Guinnessovo knjigo rekordov za leto 2023.

Timotej Čižek, idejni vodja projekta je za naš portal povedal, da so se mladi zelo zavzeli za izvedbo projekta, pri tem pa so jim pomagali krajani ter društva v Krajevni skupnosti Jarše-Rodica. S skupnimi močmi pa jim je uspelo. Župnik Matjaž Križnar je dejal, da ga veseli, da so v Župniji Jarše mladi tako dejavni. Ravno danes so zaključili z oratorijem, ki se ga je udeležilo 130 otrok, za njih pa je skrbelo 30 animatorjev. Čestital je mladim za zagnanost in zavzetost, da so poleg dela z oratorijem, postavili že drugi svetovni rekord v njihovi župniji. Kristjan Lavrač, ki je bil vodja zbiranja rolic toaletnega papirja, pa je povedal, da so se močno angažirali, poslali dopise na veliko šol, vrtcev in domov za ostarele po Sloveniji. Mladi so jih s sponkami spajali v zidake, nato pa so jih v dveh tednih postavili v skulpturo, ki je sedaj največja in z največ toaletnimi rolicami na svetu.

Da se na Občini Domžale veselijo tega rekorda, je dejal podžupan Borut Ernestl, ki ga veseli, da so mladi in razna društva zelo aktivna v domžalski občini, za kar jim lahko samo čestita. Rekorda se je z mladimi veselil tudi Anton Košenina, predsednik Krajevne skupnosti Jarše – Rodica, ki je ponosen na mlade iz njihove krajevne skupnosti, ki se družijo in skupaj ustvarjajo v Društvu mladih Jarše. S svojo zagnanostjo vlečejo župnijo v sam vrh v osrednjem delu države, če ne še širše.

Mladi iz Društva mladih Jarše se vsem zahvaljujejo za vso pomoč pri zbiranju in spenjanju rolic, ki je potekalo v zadnjih 17. mesecih. Po uradnem merjenju in ogledu skulpture, je sledilo druženje mladih in obiskovalcev. Poskrbljeno je bilo za hrano in pijačo, srečelov, hitrostno tekmovanje v spenjanju rolic ter številne druge igre.

Skulpturo si lahko v Kulturnem domu Groblje v mesecu juliju ogledate ob ponedeljkih, sredah in nedeljah med 17. in 20. uro. Za večje skupine je možen ogled po dogovoru na telefonsko številko 070 382 790 (Jerca).

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi