V domžalski cerkvi je potekala ponovitev nove maše Gašperja Maukota

V cerkvi Marije Vnebovzete v Domžalah je bilo v nedeljo, 12. julija 2015, še posebej slovesno. Potekala je ponovitev nove maše, ki jo je daroval novomašnik Gašper Mauko, ki je zadnje leto kot diakon deloval v Domžalah. Teden dni prej je novo mašo daroval v domači župniji v cerkvi Svetega Petra v Radovljici.

Velik mlaj pred domžalsko cerkvijo in lepo okrašena cerkev sta nakazovala na poseben praznik. Domžalski farani so bili deležni ponovitve nove maše, ki jo je daroval Gašper Mauko. Slovesno petje, ki so ga izvabljali pevke in pevci Mešanega župnijskega pevskega zbora v sodelovanju z še nekaterimi povabljenimi glasbeniki, je dala slovesnosti še dodaten čar. Prav tako je zapel tudi otroški zborček.

Slavnostni sprevod, ki so ga skupaj z novomašnikom sestavljale narodne noše, ministrantje in duhovniki je krenila izpred župnišča proti cerkvi, kjer so najprej novomašniku Gašperju izrekli dobrodošlico, sledil je novomašni blagoslov ter ponovitev nove maše, ki jo je novomašnik daroval skupaj z mag. Klemnom Sveteljem, Gašperjem Otrinom, dr. Antonom Štrukljem, Janezom Žagarjem in Štefan Babič. Slovesnost so oblikovali tako, da so farani po končani sveti maši šli v sprevodu mimo novomašnika, se rokovali z njim, nato pa je pred cerkvijo sledilo še druženje z novomašnikom in pogostitvijo.

Vsem, ki so pomagali pri pripravi slovesnosti, so se še posebej zahvalili, saj dela pri pripravi takšne slovesnosti ni malo; od izdelave vencev, čiščenja in okraševanja cerkve, postavitve mlaja in pogostitve, za katero so poskrbele gospodinje in možje ter še marsikatero opravilo.

Novomašnik Gašper Mauko med podeljevanjem novomašniškega blagoslova domžalskim faranom.

Novomašnik Gašper Mauko, ki si je za novomašno geslo izbral besede Verujem/Credo, izhaja iz Vrbenj pri Radovljici. V intervjuju za Gorenjski Glas je povedal, da se je za duhovniški poklic odločil relativno pozno. Bilo je v drugem semestru prvega leta študija na Veterinarski fakulteti. Ko se je prvič v življenju resneje začel spraševati o smislu lastnega življenja, ga je kot blisk prešinila misel, da bi postal duhovnik. Preblisk je bil resnično Božji klic, ki mu je življenje obrnil na glavo. O duhovništvu namreč prej ni nikoli razmišljal. Ob tem je povedal tudi, da ne more zanikati, da je na odločitev vplivala tudi vzgoja in prisotnost katoliške vere v družini. Vendar pa to ni prvi in edini vzrok za takšno odločitev, Po njegovih besedah Božji Duh veje, kjer hoče, in kliče, kogar hoče.

Kot duhovnik si bo v prvi vrsti prizadeval za uresničevanje tistega, kar bistveno zaznamuje duhovniško službo, kot so podeljevanje zakramentov, oznanjevanje Božje besede in karitativna dejavnost. Svetu želi prinašati oznanilo o Bogu, ki nas je tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje, je med drugim dejal za Gorenjski glas.
V prostem času, ki ga sicer nima veliko, se rad poda v hribe, prebere katero od bolj ali manj teoloških knjig ali poljudnoznanstvenih revij ter se ukvarja z glasbo. Za slednje je povedal tudi na ponovitvi nove maše v Domžalah, ko je ob zaključku slovesnosti posebej pohvalil domači pevski zbor, ki je za to slovesnost izvajal Mozartovo Missa brevis in B.

Gašper bo svojo prvo službo kot kaplan nastopil prvega avgusta v župniji Vrhnika.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi