V Domžale prispel starinski avtodom. Kot bi prišli iz nekih drugih časov. Tistih, ki so že minili.

Zanimivo vprego je bilo možno videti danes v Domžalah. Starinski voz, ki sta ga vlekla dva plemenska bika bele barve, dva bika rjave barve in manjše rasti pa sta hodila ob vozu. Večina, ko je videla ta prizor, se jim je zagotovo pred očmi zavrtel kakšen westeren, ki si ga je ogledal na televiziji ali v kinu, v katerem so se s takšnimi transportnimi sredstvi premikali po preriji.

Omenjen prizor je videl tudi naš bralec, ki je na naš facebook profil naložil nekaj fotografij zanimive starinske druščine. Po objavi je drug bralec dodal še video, star približno teden dni in sicer, ko se je omenjena druščina nahajala na cesti Domžale-Dragomelj. Smo se pa spomnili na podobne vozove, ki jih sicer niso vlekli biki temveč konji, so se pa v našem koncu pred dvema letoma. Pripadali pa so cirkusu Teater Circo Soluna. Šlo je za cirkus, ki počasi potuje iz kraja v kraj, kjer nato pripravijo predstave. Takrat so se za nekaj dni ustavili na Homcu, kjer so imeli tudi nekaj cirkuških predstav. Več o tem cirkusu si lahko preberete tukaj.

Kot je razvidno iz fotografij vprego in živali vodita dva moška. Starinski voz pa uporabljata za stanovanje na kolesih. Podobno kot avtodom. Samo, da gre počasneje. Zanimiv je tudi napis za vprego: »Pazi nevaren bik! Prepovedano hoditi blizu živali.«

Podžupan Občine Kamnik Igor Žavbi, nam je povedal, da je s popotnikoma, ki potujeta z vozom, na kratko govoril 2. maja, ko sta potovala skozi Tuhinjsko dolino. Takrat je uspel izvedeti le to, da potujeta iz Madžarske proti Franciji, samo potovanje pa naj bi trajalo 12 let. Samega namena potovanja pa mu ni uspelo izvedeti. Objavljamo tudi nekaj fotk iz njihovega popotovanja po Tuhinjski dolini.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Boštjan F. Kočar, Igor Žavbi
Tagi