V Domžalah garažna razprodaja spomladanskih oblačil po simboličnih cenah

Včasih je bila bolj kot ne nuja. Bila je namreč posledica takratnih razmer in pa potreb. Danes je vse bolj iskana in priljubljena praksa, ki ima več imen. Najsibodi jo imenujemo “druga priložnost”, “prodaja rabljenih oblačil”, “ponovna uporaba” ali “še sem uporaben”. Gre za priljubljen trend, ki v sebi nosi tudi pomembno sporočilnost.

Mrzli zimski dnevi so za nami in prepričana sem, da marsikdo že komaj čaka, da lahko pospravi plašče in puloverje in jih zamenja s tanjšimi in lahkotnejšimi oblačili. V Domžalah bodo spomladanski in poletni kosi oblačil v drugi polovici maja dostopni po simboličnih cenah.

Za to bo poskrbela Barbara Jerman, ki je skupaj s prijateljico idejni vodja “garažne razprodaje” oblačil po simbolični ceni, katero še z nekaj dekleti v Domžalah pripravljata drugo soboto v maju. Tako si bodo lahko obiskovalke po simbolični ceni priskrbele »nove« kose oblačil in jim tako podarile novo priložnost, sebi pa možnost za novo izkušnjo.

Kaj Vas je nagovorilo, da ste se skupaj s prijateljico odločili podati v zgodbo o prodaji rabljenih ali povsem novih oblačil po simbolični ceni? Gre namreč za filozofijo »druge priložnosti«, ki presega modno muho, saj je vse bolj priljubljena?

Tako je. S prijateljico Irmo (ustvarjalko LAPÚ nakita) sva dobili idejo čisto spontano. Debata je nanesla na to, koliko stvari imamo ženske v omari, ki jih redko ali pa sploh ne nosimo.

Sama sem že dolga leta v modi. Zadnji dve leti, ko sem vse svoje znanje in izkušnje usmerila v delo osebne stilistke pa lahko opazim veliko tega, da ženske rade nakupujemo iz takih in drugačnih vzgibov. Velikokrat se zgodi, da se ‘zaletimo’ v nakupovanje iz povsem napačnih razlogov in s tem kopičimo in polnimo omaro z oblačili, ki ali jih nikoli ne oblečemo ali pa ne vemo točno kaj bi z njimi. V omarah strank pogosto vidim tudi kose še z etiketami, torej popolnoma nove in zakaj ne bi takim in podobnim kosom dali novo življenje? Novo priložnost? S tem pa naredili nekaj lepega za naš planet in prijaznega naši denarnici.

Tudi sama sem šla čez brezglavo nakupovanje in vse kar danes svojim strankam pomagam ozavestit. Občutek, ko omara poka po šivih, v bistvu pa nimaš “nič” za obleči, poznam še kako dobro.

Pomlad je čas, ko vse zaživi. Je tudi čas, ko se v nas prebudi želja po osvežitvi omar in menjavi debelejših oblačil za tanjše in lahkotnejše. Ali bodo na garažni razprodaji samo ženska oblačila ali imate morda kaj prostora rezerviranega tudi za otroška in pa morebiti moška oblačila?

Ker je to najin prvi tak dogodek, sva se odločili nameniti več pozornosti ženski populaciji. Se bo pa našel tudi manjši kotiček z otroško in moško izbiro. Potrudili se bova za pisan izbor oblačil, nekaj iz najine omare in nekaj iz omar še treh sodelujočih dam. Če bo odziv na dogodek dober, si v prihodnosti želiva še več tega. Še več osebam omogočiti, da počistijo svojo omaro, in na drugi strani nuditi kvalitetne nakupe po ugodnih cenah.

Občutek imam, da gre za dogodek, ki ne bo samo namenjen nakupu in prodaji oblačil po simbolični ceni ampak in predvsem bo namenjen prijetnemu druženju, kramljanju, izmenjavi mnenj, morda izkušenj in pa priložnost za tistih nekaj trenutkov časa zase, ki si ga ženske težko privoščimo?

Ja, res je! Namen tega dogodka ne bo samo ozaveščanje, da so lahko kosi “iz druge roke” enako kakovostni in dobrega izgleda kot kosi iz trgovine, ampak bo v ospredju tudi druženje, klepet in zabava. Na dogodku bo tudi prijetna glasbena spremljava v živo in pa luštna darilca za vsako, ki bo z nakupom podprla tako prodajo. K sodelovanju oziroma donaciji teh darilc sva povabili slovenske ustvarjalce, saj želiva razširiti tudi njihov glas in spodbuditi ljudi, da kupujejo domače. In v naši deželici najdemo res ogromno kreativnih in unikatnih.

Ste morebiti že izbrali lokacijo in pa način, kako bo »garažna razprodaja« pravzaprav potekala? Ob misli na garažno razprodajo se namreč kaj hitro prikaže podoba “hiše s kupčki in stojali oblek na samem dvorišču”.

Hehe ja, res je. Sva se kar nekaj časa poigravali z idejo o naslovu, da ne bi prišlo do napačnih predstav. Na koncu sva se odločili, da bo kar ostala besedna zveza, ki nosi jasno sporočilo, bova pa koncept rahlo spremenili. Dogodek se bo odvijal v dopoldanskem času v centru Domžal. V lokalu z dušo – “Kava bar MJ” na Ljubljanski 100. Na nek način želiva združiti in ustvariti vzdušje ‘kofetkanja, čveka in šopinga’. Vabljeni seveda tudi moški, ki bodo lahko spili kavico med tem, ko bo njihova draga brskala med obešalniki.

Kaj bi želeli sporočiti bralcem Domžalca, ki bodo ob branju intervjuja v sebi začutili tisto iskrico, da bi se morebiti celo opogumili in se Vam pridružili kot obiskovalci?

Vabljeni vsi, ki vas je tekom branja vsaj malo pritegnil koncept. Vabljene vse, ki že kupujete “second hand'” in poiščite še kakšen super kos zase. Vabljene tudi ve, ki vam je ideja všeč, pa je še niste uspele izkoristiti. In vabljeni vsi, ki bi sobotno dopoldne radi preživeli kako drugače, poklepetali, spoznali kakšen nov obraz ali samo popili dobro kavico.

Vidimo se torej v soboto, 13. maja 2023, od 9. do 14. ure v Kavarni MJ v Domžalah na Ljubljanski 100.

Avtor: Petra Petravič; Foto: canva.com

 

Tagi