Urška Savič prejela Prešernovo nagrado

Občina Domžale vsako šolsko in študijsko leto razpisuje štipendije v različnih kategorijah. Med njimi tudi za nadarjene dijake in študente, katere prejemnica je bila tudi Urška Savič, ki je prejela Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani- Akademija za likovno umetnost in oblikovanje za študijsko leto 2019/2020 za dosežek pri izvedbi magistrskega dela z naslovom teoretičnega dela Dokumentacija materialnega in naslovom praktičnega dela Materialno dokumentacije.

Prešernovo nagrado prejmejo tisti študenti, ki s svojim delom še posebej izstopajo, po vsebini, izrazu, ustvarjalni izvirnosti in opaznosti v slovenski kulturi na področju slikarstva, kiparstva, oblikovanja in konservatorstva- restavratorstva.

Na spletni strani Univerze v Ljubljani so ob podelitvi nagrade zapisali: »Urška Savič nalogo odpre z vprašanjem obsesivne potrebe po dokumentaciji. Skozi pregled biopolitičnih in tehnoloških premen preteklih dveh stoletij prehaja od splošnih k specifičnim pojmom umetnostnega polja. V prvem delu naloge se osredinja na dokumentacijo kot prakso, v drugem delu pa lucidno preide k arhivu kot tvorbi, ki temelji na materializaciji družbenopolitične strukture. S tem pripravi izhodišče za tretji, praktični del naloge, ki ni nič drugega kot arhiv njenih radijskih oddaj na zgornje teme. Avtorica ustvari izvrstno zanko in materializacijo praktičnega avtorskega dela prekrije z izhodiščnim vprašanjem teoretičnega dela. Tako prepričljivo prikaže in kritično ovrednoti celoten spekter vzrokov, načinov, izvedb in posledic dokumentacije, in to neposredno »na koži« lastnega arhiva.»

Ob prejemu Prešernove nagrade prejemnici občinske štipendije za nadarjene študente čestitamo in ji želimo veliko uspehov še naprej.

Avtor: Občina Domžale

Tagi