Urh Wiegele je zmagovalec natečaja Zlata čebela

Naš občan Urh Wiegele je na javnem anonimnem natečaju za izbor kreativnih zasnov simbolne nagrade Zlata čebela Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) prejel nagrado za kreativno zasnovo in načrt simbolnega predmeta, svetovne čebelarske nagrade “Zlata čebela”. Republika Slovenija jo na pobudo Čebelarske zveze Slovenije uvaja kot najvišjo državno nagrado in najvišje priznanje na področju čebelarstva na svetu. Opisali bi jo lahko kot Nobelovo nagrado na področju čebelarstva.

Mladi arhitekt Urh Wiegele je s svojim delom, ki ga je poimenoval UBI MEL IBI APES med 32 predlogi prepričal strokovno žirijo.

O svojem delu je Urh povedal: »Čebela je majhno, marljivo in nadvse delikatno bitje, ki opravlja neskončno velike naloge. Skulptura nagrade Zlata čebela je v svojem bistvu parafraza čebeljega življenja. Delo je oblikovano kot neskončna zanka na osnovi geometrično pravilnega vozla in pooseblja srž tega bitja. Prav tako je neskončna zanka tudi prispodoba za eno izmed neskončno majhnih, a simbolno izjemno pomembnih dejanj, saj predstavlja sklenjeno pot, ki jo čebela opravi ob vsakem izletu iz svojega panja. V iskanju nektarja preleti ogromne razdalje, se spet vrne v svoj panj, vse skupaj se ponavlja v neskončnost. Poleg tega, kar skulptura ima, pa je ključnega pomena tudi tisto, česar nima. Ni postavljena na trden podstavek, s čemur sem želel predstaviti krhkost ekosistema in pomembnost vloge, ki jo v njem igrajo opraševalci. To se izraža preko nežnih nihajev, ko skulpturo odložimo na ravno površino. Prav tako sem pri tem delu izpostavil tudi pomembnost odnosa med človekom in naravo. Le to je poudarjeno z dvojno površinsko obdelavo, saj zunanja stran predstavlja naravo, ki je v svoji celovitosti popolna, notranja stran, ki pa predstavlja človeka, pa je ožigosana z različnimi nepopolnostmi. Napis na notranji strani skulpture je oblikovan kot odtis narave v dejanjih človeka«.

Podžupanja mag. Renata Kosec mu je med sprejemom na Občini Domžale čestitala za vrhunski dosežek ter mu zaželela še veliko dobrih idej in zamisli, se mu zahvalila za obisk in ga spodbudila, da svoje kreativne ideje razvija še naprej.

Izbrana zmagovalna skulptura se bo podeljevala najbolj zaslužnim posameznikom in organizacijam za izjemne dosežke na področju zaščite čebel in drugih opraševalcev na svetovni dan čebel, ki ga obeležujemo 20. maja, z namenom rojevanja novih pobud, raziskav, za promocijo in ostalih dejavnosti za ohranitev čebel in drugih opraševalcev.

Avtor: Občina Domžale; Foto: Alenka Klinar

 

Tagi