Urbani poklon Avseniku v Radomljah

100% je bil in bo še naprej Slavko Avsenik največji ambasador Slovenije. Še v času njegovega življenja so mu v krožišču na avtocestnem izvozu pri Lescah na Gorenjskem postavili veliko skulpturo in sicer harmoniko in dežnik, ki ju je Slavko označil za simbol narodno-zabavne glasbe ansambla bratov Avsenik.

Da se ljubitelji Avsenikove glasbe nahajajo skorajda na vsakem koščku naše in tudi tuje zemlje, o tem ni potrebno razpredati. Prav posebno zagnan ljubitelj Avsenikove glasbe prihaja iz Radomelj, ki je pred kratkim ustvaril del replike skulpture, ki se nahaja pri Lescah na Gorenjskem. Res, da ni skulptura iz kamnine ali litine, je pa naredil kopijo tako, da je napis in klavirske tipke narisal na ograjo. Ker je le-ta kar dolga, mimogrede nahaja se nasproti uvoza in izvoza za vas Hudo, je narisal malo več klavirskih tipk, kot jih je v original skulpturi.

Predvidevamo, da je neznani umetnik z delom narisane replike skulpture želel, da mimoidoči vozniki vidijo, da so tudi v Radomljah doma veliki ljubitelji Avsenikove glasbe.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: A.S.
Tagi