Uporabnikom Knjižnice Domžale je sedaj na voljo dostop tudi do e-knjig

Če ste član Knjižnice Domžale, potem imate od 21. marca dalje možnost dostopati do elektronskih knjig slovenskih založb. Začelo se je namreč javno testno obdobje BIBLOS-a, prve slovenske distribucijske platforme za elektronske knjige, ki bo trajalo do konca junija 2013. V tem testnem obdobju sodeluje deset slovenskih knjižnic, med njimi tudi Knjižnica Domžale.

Na spletnem portalu Biblos vam bo v času testnega obdobja, od 21. marca do 30. junija 2013, z oddaljenima dostopom na voljo okoli tisoč elektronskih knjig, tako leposlovja kot priročnikov in otroške literature, ki jih boste lahko prebirali na vaših elektronskih napravah: e-bralnikih, tablicah, pametnih telefonih in računalnikih.

Za izposojo e knjig potrebujete:

  • številko članske izkaznice in geslo, ki ga že uporabljate za storitev Moja knjižnica v sistemu Cobiss. V kolikor gesla še nimate, ga pridobite v knjižnici. S številko in geslom se prijavite na spletnem portalu Biblos, kjer najprej izberete svojo knjižnico.
  • svoj AdobeID, ki zagotavlja uporabo zaščitenih knjig na različnih elektronskih napravah. Postopek pridobitve AdobeID je zelo enostaven.

V primeru, da imate svoj bralnik, mora le ta podpirati:

  • dostop do brezžičnega interneta (Wi-Fi)
  • branje ePub formata e-knjig
  • DRM zaščito e-knjig, podprto z AdobeID

V primeru, da imate svoj tablični računalnik ali pametni telefon:

  • V GooglePlay trgovini (za Android naprave) in v AppStore (za Apple naprave) poiščite brezplačno aplikacijo Biblos. V kolikor aplikacije ne najdete, ker je še v pripravi, si lahko za oboje naložite brezplačno aplikacijo BluefireReader, ki vam bo omogočala branje tiste e-knjige, ki si jo boste izposodili na portalu Biblos.

Za vse tiste, ki svoje naprave nimate, vam pripravljajo bralnike, ki bodo kmalu na voljo za izposojo na dom v nekaterih knjižnicah, ki sodelujejo v testiranju in na katere si boste sami izposodili želene knjige. Zaradi tehničnih prilagoditev bralniki ne bodo dostopni že ob samem začetku projekta, ob njihovi vključitvi v njihovo ponudbo vas bodoo pravočasno in ustrezno obvestili.

V testnem obdobju sodelujejo naslednje knjižnice:

Mestna knjižnica Ljubljana, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Kranj, Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka, Knjižnica dr. Tonta Pretnarja Tržič, Knjižnica A.T. Linharta Radovljica, Občinska knjižnica Jesenice, Knjižnica Domžale, Goriška knjižnica Franceta Bevka, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper

Vabljeni k sodobni, privlačni in povsem novi izkušnji branja. Vstopite v Biblos!

Avtor: Miha Ulčar, Foto, video: Mestna knjižnica Ljubljana
Komentarji uporabnikov
Tagi