Učenci iz Osnovne šole Mengeš uspešni na tekmovanju iz ekoznanja

Ekokviz je vseslovensko tekmovanje osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije. Letošnje šolsko tekmovanje je za osnovnošolce potekalo 12. januarja 2023, medtem, ko so se srednješolci pomerili že decembra 2022. V tričlanskih ekipah se je pomerilo 2.376 učencev šestih, sedmih in osmih razredov iz 128 slovenskih ekošol. V Ekokvizu je iz osrednjeslovenske regije tekmovalo kar 251 ekip.

Program Ekošola je mednarodno uveljavljen program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja, namenjen spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki, učenci in dijaki skozi njihov vzgojni in izobraževalni program ter skozi aktivno udejstvovanje v lokalni skupnosti in širše.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 22. leto in v letošnji izvedbi so sodelujoči odgovarjali na vprašanja o odpadkih in recikliranju elektronskih naprav, trajnostnem razvoju, varstvu okolja in onesnaževalcih, ogljičnem odtisu in zeleni energiji.

Število sodelujočih šol in učencev po regijah

Poleg 16 ekip iz gorenjske regije, se je na šolskem tekmovanju pomerilo še 251 ekip (tričlanska ekipa) iz osrednjeslovenske regije, 221 ekip iz mariborske, 63 iz pomurske, 83 iz novomeške, 97 ekip iz celjske regije 28 iz obalne, in 33 iz severnoprimorske.

 

Zmagovalci osmih regij, dodatni drugouvrščeni ekipi iz osrednjeslovenskega in mariborske regije ter dve ekipi, ki sta imeli najboljši čas izmed vseh sodelujočih ekip se bodo v ekoznanju znova pomerili na državnem tekmovanju, ki bo letos potekalo 7. marca 2023. Finalni Ekokviz bo potekal v dveh delih. V prvem delu bodo ekipe reševale kviz prek spletne strani, nato pa bo sledilo še preverjanje poznavanja okoljskih tematik na ustnem delu, kjer se bodo ekipe pomerile med seboj.

Letošnji Ekokviz je bil kar zahteven, saj je le ena ekipa pravilno odgovorila na vseh 30 zastavljenih vprašanj. V osrednjeslovenski regiji je bila uspešna ekipa iz OŠ Mengeš s kar 28 pravilnimi odgovoril, takoj za njimi pa se je uvrstila ekipa iz OŠ Šmartno v Tuhinju s kar 27 pravilnimi odgovori. Razpored sodelujočih osnovnih šol in uradni rezultati šolskega tekmovanja Ekokviz OŠ 2022/2023 so dostopni na spletni povezavi www.ekosola.si

Petra Petravič; Foto: Ekošola.si

Tagi