Tridnevna mentorjada združila mlade iz gasilskih društev Gasilske zveze Domžale

Ker se vsi, ki v delujemo v katerih koli prostovoljnih vodah, srečujemo z izzivi novodobnega (pre)hitrega in (pre)zaposlenega sveta, smo mentorji in mentorice prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Domžale pretekli vikend preživeli na strokovnem izobraževanju, na katerem smo pridobivali nova znanja, debatirali in delili ideje, kako delo z mladimi nadgraditi in popestriti, predvsem pa smo se ukvarjali z vprašanjem, kako mladino obdržati in navdušiti, da ohranja tisto, kar v družbi novodobni včasih pogrešamo – prostovoljstvo in skrb za sočloveka.

Konec tedna smo preživeli v nam ljubih Libeličah, v katerih je potekalo že mnogo taborov gasilske mladine GZ Domžale. Domačini iz PGD Libeliče so nas z veseljem sprejeli in gostili v svojem gasilskem domu, saj smo v tolikih letih sodelovanja postali že pravi prijatelji.

Tridnevne 3. Mentorjade v organizaciji Mladinske komisije GZ Domžale v CŠOD Ajda se je udeležilo 20 mentorjev in mentoric iz različnih prostovoljnih društev – Homec, Jarše Rodica, Rova, Stop Depala vas, Študa, Vir in Žeje – Sv. Trojica.

V teh dneh smo krepili medsebojne odnose in sodelovanje s teambuldingom, zabavnimi in manj zabavnimi izzivi, med seboj smo delili dobre ideje, metode in materiale, ki jih ustvarjamo, da izpeljemo delo z mladino učinkovito, mikavno, predvsem pa uspešno tudi na mnogih tekmovanjih, ki se jih uspešno udeležujemo.

Gostili smo facilitatorko Petro Treven Bernat iz Društva moderatorjev Slovenije, ki nas je skupaj s kolegi iz GZ Šmartno in Litija vodila skozi delavnico Kako skrbeti, da pritegnemo in zadržimo čim več članov v naših vrstah, še posebej v občutljivih trenutkih prehoda k mladincem in pripravnikom. Tema se je izkazala za perečo, skupaj s kolegi pa smo našli kar nekaj idej in rešitev, ki jih bomo skušali vpeljati v naše delo.

Sklenili smo predvsem eno – če izmenjujemo izkušnje, delimo znanja in nasvete, smo nasprotniki zgolj na tekmovalnih poljih, kar pa, vsaj glede na hitrost in znanje naših mladih tekmovalcev, nikoli ne traja prav dolgo, pa še takrat, čeprav morda potihoma, iskreno navijamo en za drugega, ker vemo, da se en na drugega vedno lahko zanesemo.

Avtor: Lucija Šarc; Foto: Lucija Šarc/Boštjan Narobe

 

Tagi