Tri četrtine stoletja odlične vzgoje – Vrtec Domžale praznuje 75 let

Vrtec Domžale letos praznuje 75 let, kar so poimenovali kar ¾ stoletja odlične vzgoje. Zakaj odlične vzgoje? Ker že od samih začetkov v Vrtcu Domžale sledijo novostim, pedagoškim dognanjem, so razvojno naravnani in spremljajo ter se odzivajo na družbene spremembe v korist otrok in njihovih družin. Vrtec Domžale je vrtec, ki ima ugled in je prepoznaven tudi širom po državi. Vrtec je tako v svoji dolgoletni zgodovini zaznamoval veliko življenj in prispeval k dobri popotnici za življenje uspešnim posameznikom, ki jih občudujemo na različnih področjih, v znanosti, športu, obrtništvu, umetnosti … doma in  tujini.

Županja mag. Renata Kosec in  ravnateljica Vrtca Domžale Nina Mav Hrovat sta v četrtek, 5. oktobra 2023,  obiskala dve enoti, in sicer eno manjšo, tri-oddelčno enoto, to je Ostržek, Rodica, in večjo, osem-oddelčno, to je Gaj, Preserje. Županja in ravnateljica sta si v enoti Ostržek, Rodica, ogledali razstavo, otroci in vzgojiteljice so jima pripravili krajši kulturni program s pesmijo in plesom, zatem pa sta skupaj z otroki  simbolično posadili drevo,  z vzgojiteljicami in otroci sta v krogu ob posajenem drevesu zapeli vse najboljše. Ker so od lani v Vrtcu Domžale tudi Eko vrtec in so si prislužili zeleno zastavo programa Ekošole, so  tako simbolično ohranjali naravo, skrbeli za okolje in hkrati posadili drevo, ki bo raslo s generacijami otrok v prihodnosti in se krepilo in razvijalo kot naša prihodnost. Županja je še čestitala vzgojiteljicam za njihov praznik, saj 5. oktobra praznujejo dan vzgojiteljic in vzgojiteljev.

Po obisku in ogledu dejavnosti v Vrtcu Ostržek na Rodici sta se županja in ravnateljica podali v enoto Gaj v Preserjah pri Radomljah, kjer sta si po lepem plesnem kulturnem programu ogledali  razstavo otrok, nato pa sta skupaj razrezali praznično torto ob 75-letnici vrtca, ki so jo otroci potem tudi pojedli. In samo ene, kar štiri torte so se razveselili otroci.

Kot je za naš portal povedala ravnateljica Nina Mav Hrovat, so razstava otroških izdelkov (formaviva), sajenje dreves in praznična torta  v vseh enotah povezovalni elementi, sicer pa praznični program poteka več dni in ga bodo soustvarili otroci po enotah. Otroci že tradicionalno v tednu otroka soustvarjajo in skupaj z vzgojiteljicami načrtujejo program in jedilnik, tako da bo letos teden otroka še bolj prazničen, pester in zanimiv. Nenazadnje si to zaslužijo tako otroci, kot tudi vzgojiteljice, ki že toliko let skrbijo, da je otrokom v vrtcu prijetno in lepo.

Županja mag. Renata Kosec pa je ob obisku vrtcev dejala, da se zdi  daleč, če gledamo z vidika odraslih, pa vendar se za večino ljudi prvi koraki v svet začnejo prav v vrtcu. Zavedajoč se pomena in doprinosa v procesu vzgoje in izobraževanja pa je 5. oktober najprimernejši dan, da vzgojiteljicam in vzgojiteljem iskreno čestitamo ob svetovnem dnevu učiteljev in vzgojiteljev. Tako kakovostna predšolska vzgoja, ki jo imamo v Sloveniji in v naših vrtcih, je v svetovnem merilu redkost, zato premalokrat  slišimo in se premalo zavedamo učiteljev, ki poučujejo v predšolskem obdobju in jih imenujemo vzgojitelji.

Največja enota je vrtec Krtek  v Ihanu, v sklop Vrtca Domžale pa spadajo še enoti Palček in Cicidom na Viru, enota Gaj v Preserjah pri Radomljah, enota Racman v Dragomlju, Ostržek na Rodici, enota Kekec v Radomljah ter enota Mlinček v Radomljah.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi