Tradicionalni pohod po poteh osamosvojitvene vojne

Na dan suverenosti obeležujemo enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije – dan, ko je po osamosvojitveni vojni zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil naše ozemlje. Praznik je uvedla vlada Republike Slovenije 9. marca 2015, potem ko je bil predlog na pobudo Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Veteranskega društva Sever sprejet v Državnem zboru. Osrednji dogodek, ko je iz Luke Koper odplula ladja z zadnjimi vojaki, se je sicer zgodil v noči na 26. oktober 1991, a sta zadnji ladji, ki sta bili opolnoči še zasidrani, veljali za tuje ozemlje, saj sta pluli pod tujo zastavo, tako da so vsi vkrcani vojaki zapustili slovensko ozemlje že prej. Dan suverenosti tako praznujemo 25. oktobra, zato je ta dan državni praznik, vendar ne dela prost dan.

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Domžale je v soboto, 16. oktobra 2021, organiziralo tradicionalni pohod po poteh osamosvojitvene vojne na domžalskem območju. Pohoda, ki se je začel pri pomniku v Slamnikarskem parku v Domžalah, pot jih je peljala proti radiu oddajniku, Trzinu in gradu Jable, zaključil pa se je pred gasilskim domom v Stobu, se je udeležilo preko sedemdeset veteranov vojne za Slovenijo in njihovih partneric in prijateljev. Po besedah Janeza Gregoriča, predsednika OZVVS Domžale, je bil to že trideseti veteranski pohod zapovrstjo, poleg veteranov iz domžalskega območja, so se ga udeležili tudi člani veteranskih organizacij iz Osrednjeslovenske regije. V večjem številu so se pohoda udeležili tudi člani Območnega združenja Zveze častnikov Slovenije Domžale.

Pohodniki so prehodili enajst kilometrov in pol, vzdušje pa je bilo na vsej poti enkratno, saj so to trenutki, ko se po dolgem času srečaš s tovariši, ki so bili v času osamosvojitvene vojne skupaj na preizkušnji in ognjenem krstu. Da se ne pozabi na te dogodke, ki so se odvijali pred tridesetimi leti, so poskrbeli pričevalci in udeleženci pohoda. Pri Radio oddajniku je tako spregovoril Emil Gorjan, ki je bil v času osamosvojitvene vojne šef na tej postaji. V začetku julija so namreč vojaški lovci MIG-21 bombardirali oddajnike po celotni Sloveniji, temu se ni mogel izogniti niti oddajnik v Domžalah. Tako so pohodniki poslušali pričevanje takratnih udeležencev in iz prve roke izvedeli kaj se je takrat dogajalo. Igor Dolinšek, takratni pripadnik protiletalske enote je spregovoril o protiletalski obrambi tistega časa, svoje videnje sta dodala tudi major Milan Narat ter nadporočnik Miran Stopar.

V nadaljevanju so se udeleženci podali čez polje skozi Depalo vas do Trzina, kjer je major Milan Narat udeležencem podrobno opisal trzinsko bitko. Pohodniki so se nato podali do spomenika Edvarda Peperka, ki je padel v trzinski bitki. Spomenik je letos na proslavi ob tridesetletnici samostojnosti odkril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Blizu spomenika je tudi znameniti kamniti most čez Pšato, kjer se je takrat zagozdil transporter ter s tem onemogočil nadaljevanje oklepnikov JLA naprej proti Brniku. Takratni namestnik načelnika 55. ObŠTO Domžale, polkovnik Bojan Končan, je udeležencem pohoda podrobno predstavil bojne aktivnosti na območju Trzina in Domžal. Pohodniki so nadaljevali pot do gradu Jable, kjer je sledilo okrepčilo, Anton Kirn pa je s harmoniko poskrbel za glasbeno vzdušje. Sledil je še zadnji del poti proti zaključni točki, ki je bila pred gasilskim domom v Stobu, kjer je sledilo še skupno kosilo in druženje.

Pohod po poteh osamosvojitvene vojne na Domžalskem, je veliko več kot samo pohod, saj udeleženci z njim ohranjajo spomin na tiste ključne dogodke, ki so pripeljali do osamosvojitve. Spomin pa je treba ohranjati in prenesti zanamcem, da bodo vedeli, da se samostojnosti ni pridobilo samo za mizo, ampak je bila zanjo prelita tudi človeška kri. Zato dragi Slovenci, bodimo ponosni na svojo državo.

Avtor: Miro Piva; Foto, video: Miro Pivar

Tagi