Teja Jugovic: ‘’Domžale bodo postale naš dom’’

Teja Jugovic je večini znana pod nadimkom ‘’Cool mamacita’’ in je ena izmed najbolj prepoznavnih ‘’vplivnic’’ pri nas. Njena medijska prepoznavnost se je začela v resničnostnem showu Gostilna išče šefa, iz katerega ni prišla z zmago, ampak s svojim življenjskim sopotnikom Janijem Jugovicem. Teja se skupaj s svojo družino v letošnjem letu seli v hišo v okolico Domžal. Z njo smo opravili zanimiv pogovor, ki si ga lahko preberete v nadaljevanju. 

Teja, se lahko na kratko predstavite našim bralcem.

Sem mama dvema + 1 otroku. Zakaj +1? Taj je Janijev sin iz prejšnjega zakona in sem ga spoznala, ko je bil star pet let, zdaj je pa že štirinajst. Saj ne morem verjet … Stara sem 39 let, ki sem jih dopolnila v januarju. Sem kozoroginja, grem z glavo skozi zid in sem izjemno trmasta in vedno prepričana, da imam zmeraj jaz prav in da ne bo noben bolje naredil stvari kot jaz. Zato je z mano res težko živeti.

Z možem Janijem sva se spoznala v ‘’Gostilni išče šefa’’, imava podjetje Tejani, ki se ukvarja s kuharskim izobraževanjem (snemanjem video receptov). Poleg tega snemava tudi vloge ‘’Cool fotr’’ na Facebook-u in vodiva najina Instagram profila, kjer sva pravzaprav ‘’influenserja’, jaz pod vzdevkom Cool mamacita in Jani pod vzdevkom Cool fotr.

Tisti, ki me poznajo in spremljajo, vedo res veliko o meni. Zelo rada snemam ‘’Čaje s Tejo’’, kjer obdelujem različne teme. V bistvu razbijam tabu teme. Živim življenje po načelu, da je treba biti srečen, delati dobro in da se dobro z dobrim vrača.

Na ‘’uho’’ nam je prišlo, da se z družino selite v naš okoliš. Z veseljem vam izrekamo dobrodošlico. Kako to, da ste se odločili ravno za občino Domžale? Ste že prej kdaj zahajali v našo občino?

Tako je. Z družino se selimo v Selo pri Ihanu. Hvala lepa za dobrodošlico. Kako to, da smo se odločili za ta okoliš? Domžale poznam, velikokrat sem tukaj pri frizerju. Nisva bila obremenjena z okolico. Tako bom rekla, želela sva si, da smo blizu Ljubljane, glede na to, da imam tam starše in smo zelo navezani drug na drugega. Tudi otroka jih obožujeta, z njimi se vidimo vsak dan.

Za ta okoliš sva se odločila zaradi naselja in samih hiš, ki nastajajo pod okriljem JUBhome. Gre za naselje pasivnih hiš. Med iskanjem hiše sva naletela na kar nekaj ‘’čudnih’’ situacij in neresnih prodajalcev. V ta projekt pa sva takoj dobila zaupanje. Moram pa tukaj povedati, da je to pravzaprav Janijev projekt, oziroma se je pri tem sam zelo angažiral, ker mu je bila celotna zadeva že od samega začetka zares všeč. Sama pa je nisem želela preveč gledati zaradi cene, ampak glede na to kakšna je situacija s cenami zdaj, sva potem ugotovila, da je cena teh hiš postala ‘’normalna’’. Brez dolgoročnega kredita žal ne bo šlo, hišo bomo odplačevali celo življenje.

Kako je potekalo iskanje vaše sanjske hiše? Trenutno je namreč situacija glede nepremičnin res v ‘’katastrofalnem’’ stanju, če lahko tako rečemo. Imate kakšen nasvet za vse tiste, ki se podajajo v nakup hiše?

Vse skupaj se je začelo dve leti nazaj. Najprej sva gledala parcele v Krtini, kjer naj bi se gradile hiše. Zaradi neresnosti in izmikanja, sva po enem letu ugotovila, da s tem ne bo nič. Vmes je Jani videl JUBhome projekt in mi ga predstavil, ampak sem bila jaz čisto prepričana v hišo v Krtini in nisem hotela gledati nič drugega. Potem, ko sva ugotovila, da s tem ne bo nič, sva začela gledati še druge možnosti. Našla sva hišo na Zbiljah, z lastnikom smo si dali že roko, ampak se je na koncu odločil, da jo proda drugemu. Naslednja je bila hiša v smeri proti Škofji Loki, kjer že sami dokumenti niso bili najbolj urejeni. Je, kar trajalo ampak sem prepričana, da se je moralo tako zgoditi.

Potem sva se odločila in si šla vseeno pogledat na objekt hiše JUBhome, kjer naju je že takoj pričakal vodja gradbišča, ki je bil zelo suveren. Vse nama je razkazal in razložil. Tako sem dobila nek občutek varnosti in si rekla: ‘’Okej, to je to’’. S tem, da je odločitev odtehtalo tudi to, da je dovolj velika parcela, okoli pa je res veliko travnikov. Zdi se mi, da je nam ‘’blokovcem’’, še posebej zdaj, ko smo dali čez karantene in bili za štirimi zidovi, izkazalo da nam to zelo manjka. Neka ‘’travica’’ pred hišo, kjer se lahko igrajo otroci, kjer grejo lahko ven, kjer jih imaš lahko pred hišo in se počutiš pomirjeno, ker veš kje so. Se mi zdi, da sva zato iskala izven Ljubljane, ker Ljubljana je vseeno Ljubljana. Se mi zdi, da je kvaliteta malo izven ‘’na selu’’ veliko boljša kot tukaj. Vedno starejša kot sem, mi je bolj pomembno, da sem veliko v naravi, da hodim nekam v hribe in mi je to bilo res idealno.

Midva sva se zelo spraševala ali naj kupiva parcelo in potem sama gradiva. Ampak mi je zdaj veliko lažje, da sva izbrala tako kot sva. Hiša je v 4. gradbeni fazi, kar pomeni, da sva v to nenehno vpeta tudi midva pri izbiri toplotne črpalke, rekuperatorjih, parketu, kopalnicah, kuhinji in vsem ostalim. To ni še nič narejeno, tako, da je s tem res veliko dela, časa in finančnega vložka.

Vsem svetujem to, da res res dobro preberejo drobni tisk, se res pozanimajo kako in kaj, ker je res katastrofalno in tudi cene so take, ‘’da te, kar mine malo vse skupaj.’’ Obstajajo razni portalo in spletne strani, kjer se piše o nepremičninah in vsem, kar spada zraven. Zato naj si res vse dobro preberejo.

Hiša je bila res najina velika želja, se bo pa treba v prihodnosti določenim stvarem odreči oziroma jih malo prilagoditi, da bomo lahko to ‘’sfurali’’.

Omenili ste, da se selite v pasivno hišo. Bi lahko za naše bralce na kratko opisali, kaj to pomeni?

Bolj bi to znal razložit Jani. Pasivna hiša pomeni, da gre za varčno hišo, kar pomeni, da bomo imeli manj stroškov z ogrevanjem, elektriko, ker se hiša ogreva sama. Kot je meni znano, so JUBhome sistem in način gradnje razvijali več kot pet let. To je gradnja z nekimi ”bloki”, niso ne zidaki, ni les, ampak kot neki bloki iz stiropora, v katere se vliva beton. Tak sistem omogoča, da je zadeva bolj varčna in niso visoki stroški. Več o tem pa bo povedal Jani.

Ugotovila sva, da je ogromno družin, sploh tistih, ki so poleg vsega še samostojni podjetniki in mislijo, da je do hiše nemogoče priti. Temu ni popolnoma tako, ker so tudi stanovanja cenovno toliko dražja, da je cena ”tam tam”. Ljudje nama tudi konstantno pišejo, zakaj sva se odločila za določeno stvar in zato snemava vloge v katerih Jani vse razloži. On se je namreč res poglobil v vsako stvar in naredil pravo raziskavo.

Za bralce lahko povemo, da ste do sedaj z družino živeli v stanovanjskem bloku v Ljubljani. Česa se najbolj veselite pri selitvi in življenju v hiši?

Najbolj se veselim to, da bom imela svoj prostor, kjer bom zunaj v miru spila svoj čaj. Da bom lahko več zunaj, se povzpela na sosednji hrib in da se ne rabim z avtom peljati nekam, da grem lahko na sprehod. To, da bomo imeli hišo prilagojeno tudi našim željam. Jani bo imel prilagojeno kuhinjo za snemanja receptov, sama bom imela svoj kotiček za snemanje ”Čajev s Tejo”, Sia in Inaj pa bosta imela svojo sobo, Taj bo imel svojo sobo, kjer se bo lahko v miru učil. Se mi zdi, da bomo res umaknjeni od mestnega vrveža, tega tempa in stresa in se mogoče tam bolj umirili.

Sta si z možem zadala kakšno novoletno zaobljubo in željo? Kaj pričakujeta in kaj si želita v letošnjem letu?

Pravzaprav sem si sama zaobljube že zdavnaj nehala dajati. Videla sem, da s tem nikamor ne pridem, ker se držim ravno en teden ali celo samo dan. Želja je res ta hiša, da bi se vselili in jo opremili tako, da bo nam všeč. Želim si, da bomo imeli eno veliko mizo, kamor bomo lahko povabili vso družino in se vsi usedli brez težav. Imeli bi skupna nedeljska kosila, se družili, imeli piknike in pekli pice. To so te zaobljube in želje, dejansko si pa želim tako kot vedno, da bomo vsi zdravi. Tega si ne želim samo za letošnje leto, ampak tudi v prihodnosti, ker če nimamo zdravja, nimamo nič.

Kakšni so vajini načrti v prihodnosti?

Ogromno jih je. Jaz bom začela delati na projektu, ki mi res veliko pomeni. Glede poslovnega sistema bova morala malo ”prehendlati” stvari oziroma sva jih že. Jaz predvsem to, da si ne jemljem toliko svari na svoja ramena, ker se potem izgubim in nisem stoodstotna, kar me izjemno jezi. Jani se bo bolj vrgel v kuhanje in ustvarjanje receptov za svojo ”Simpl kuhno”. Jaz pa ne vem … Šla bom v smeri, kamor me bo življenje popeljalo. Še naprej bom zaupala, da življenje ve, kaj je tista moja prava pot. Delala bom dobro še naprej in tako grem z dneva v dan.

Avtorica: Karin Božič Zupančič; Foto: arhiv Teje Jugovic

 

Tagi