Štirje prijatelji se z legendarnimi Pony kolesi odpravljajo na 520 km dolgo pot. Ustavili se bodo tudi v Kamniku

Domen Borko, Miha Rakovec, Denis Novak in Matjaž Šef so dobri prijatelji, ki se z legendarnimi Pony kolesi odpravljajo na 520-kilometrsko dolgo pot, ki jih bo vodila od Prlekije, skozi Kamnik, vse tja do morja. Na podoben podvig so se odpravili že lani, letos pa so si zadali, da bodo prekolesarili več kilometrov, projektu pa so dodali tudi dobrodelno noto.

Tudi letos bodo fantje štartali v Središču ob Dravi, na poti proti Kopru pa bodo obiskali deset največjih slovenskih mest, med katerimi je tudi Kamnik. Na poti naj bi skupno opravili približno 520 kilometrov z vmesnimi postanki, kjer se bodo okrepčali in podružili. Na poti jih bo spremljal tudi Aleš Žganjar, iz Iskreno gostinstvo Aleš Žganjar, ki s svojimi burgerji, sendviči in ostalo ulično kulinariko navdušuje številne goste v Pomurju in drugod.

Kdaj in kje jih boste lahko srečali v Kamniku in ali so morebiti že prejeli kakšne namige, česa v Kamniku ne smejo izpustit, ter s kakšnimi željami in pričakovanji se odpravljajo na pot, smo se pogovarjali z Domnom Borkom, ki že nestrpno pričakuje in se skupaj s prijatelji veseli podviga, ki ima letos tudi dobrodelno noto.

Lani ste se skupaj podali na kar 470 km dolgo pot od Središča ob Dravi do Splita. Po skoraj letu dni, se pred začetkom nove preizkušnje, v misli vsekakor prikradejo določeni spomini in pa občutki. Če se danes ozrete nazaj, kaj imate občutek, da vam je dala, vam omogočila lanska skupna pot? S kakšnimi občutki, pričakovanji in pa željami se tokrat odpravljate na pot?

Lanska pot nam je dala res veliko. Dala nam je prepričanje, da se vse da, če si le vztrajen in če imaš ob sebi prave ljudi oz. prijatelje. Spoznali smo, da ne veš, dokler ne poskusiš. Dokazali smo, da je vsak izgovor, da nekaj ne zmoreš, ker imaš recimo preslabo kolo ali pa ker nisi vrhunski športnik, slab izgovor. Do zdaj smo izvedli že 2 taka podviga. Predlani do Portoroža in potem lani do Splita in oba sta bila vsak po svoje zanimiva. Predlani smo spali na klopcah v mestih, lani smo do Splita kolesarili 3 dni v dežju, na dan preživeli tudi po 13 ur na kolesih, ukradli so nam ponija in še marsikaj drugega smo doživeli. Lahko rečemo, da nas je vse to le še bolj povezalo, da smo zdaj ekipa kakršna smo in veseli smo, da smo tik pred štartom novega projekta, ki pa bo letos dobrodelen.

Na pot se odpravljamo z dobrimi občutki in smo zelo samozavestni pred štartom. Ni dvomov, da nam nebi uspelo, še posebej zato, ker letos ne kolesarimo zase, temveč za tiste, ki so potrebni naše pomoči. To bo gonilo našega projekta in ni vremena oz. česarkoli drugega, da bi nam preprečilo ta cilj. Imamo dve želji. Prva je, da bo humanitarna akcija čim bolj uspešna, druga želja pa je, da se bomo imeli na poti čim bolj »fajn«.

Štirje prijatelji s Pony kolesi po Sloveniji, foto: Domen Borko.

Na zemljevidu desetih največjih slovenskih mest, ki jih boste obiskali s pony kolesi, je tudi Kamnik. Kaj vas je pritegnilo, da ste se odločili (za)peljati tudi skozi Kamnik? Ste že prejeli kakšne namige o točkah, ki jih na poti ne smete “izpustiti” in pa cestah, po katerih se je priporočljivo (za)peljati?

Potrebovali smo pot, ki bo hkrati tudi zanimiva za zgodbo in zato smo se odločili, da obiščemo 10 največjih slovenskih mest. Tudi Kamnik je med temi mesti in to je tudi glavni razlog, da se bomo ustavili tudi v Kamniku. Zaenkrat še nismo prejeli nobenih namigov glede samo trase, ampak zagotovo smo prepričano, da se bo vse to zgodilo na sami poti. Na pot se odpravljamo spontano in bomo videli kaj se bo zgodilo.

Ali vas bo Aleš Žganjar iz gostinskega obrata Iskreno gostinstvo spremljal tudi v Kamniku oziroma, imate morebiti že izbrano postojanko za podkrepitev?

Ne, na žalost Aleša oz. premičnega gostinskega obrata ne bo v Kamniku, saj je pot začrtana tako, da nimamo predvidene nočitve oz. daljšega postanka v Kamniku.

Obiščete pa nas lahko dan prej, torej 24. 4. na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Aleš bo tam že od 12. ure, mi pa v Ljubljano prikolesarimo okrog 19. ure. V Kamniku še nimamo točno načrtovane lokacije, kje se bomo ustavili in malenkost odpočili, ampak če se malo pošalimo, verjetno si bomo v kakšni lokalni gostilni privoščili eno pivo, malo seveda, da ne bomo kje polagali ovinkov v nadaljevanju poti.

Štirje prijatelji s Pony kolesi po Sloveniji.

Vaš projekt ima tudi dobrodelno noto.

Celoten letošnji projekt je humanitarne narave. Letošnjo pot namenjamo društvu Sonček, društvu za cerebralno paralizo Ptuj-Ormož.

Društvu v upanju za boljši jutri otrok in odraslih s cerebralno paralizo ter njihovih staršev, vsako leto organizira fizioterapije, hipoterapije, terapije v bazenu in kolonije, kar pa vedno predstavlja visok finančni zalogaj za samo društvo. V naši ekipi smo prepričani, da lahko z dobrodelno akcijo vsaj nekoliko pripomoremo k temu, ampak seveda pa ne bo šlo brez vseh vas.

Pomagate lahko tako, da pošljete sporočilo, SMS s ključno besedo SONCEKPTUJ5 na številko 1919 in prispevali boste 5 EUR za fizioterapijo, hipoterapijo, terapije v bazenu in organizacijo kolonij. Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, A1 Slovenije, Telemacha in T-2. Pravila in pogoji za sodelovanje pri storitvi SMS-donacija so objavljeni na spletni strani: www.soncek-ptuj-ormoz.si

Donacijska linija je ŽE ODPRTA in bo odprta vse do konca aprila. Donirate lahko tako že pred našim štartom, med samo potjo in pa tudi par dni zatem, ko se vrnemo domov.

V imenu naše ekipe in društva Sonček, najlepša hvala za vašo donacijo

Verjamem, da je težko napovedat točno uro in pa določeno točko, ampak vsaj približno, kdaj vas lahko bralci Domžalca srečajo v Kamniku?

Na pot se odpravljamo v petek, 21. aprila, ob 17. uri s trga Talcev v Središču ob Dravi, v Kamniku pa bomo v torek, 25. aprila predvidoma med 11. in 12. uro. Mogoče se zadržimo tudi nekoliko dlje.

Upamo, da se kje srečamo.

Avtor: Petra Petravič; Foto: Domen Borko

 

Tagi