Športna bralna značka – povezovanje branja in športa

Evropski teden športa v Sloveniji  poteka že od leta 2015, in sicer vsako leto med 23. in 30. septembrom. Dogodek je pobuda Evropske komisije, z namenom spodbujanja športa in telesne dejavnosti v Evropi. Glavna tema kampanje je »bodite aktivni«, njen cilj pa je vse ljudi spodbuditi k telesni dejavnosti, ne le med tednom športa, temveč skozi vse leto. V Knjižnici Domžale smo želeli dogodek povezati z branjem in tako je nastala Športna bralna značka za odrasle, prva tovrstna v Sloveniji. Letos jo bomo izvedli že četrto leto. Namen našega projekta ni samo povabilo k branju, pač pa tudi dvig motivacije za gibanje in skrb za zdravje ter dobro počutje, tako telesno kot tudi umsko. Uspešni posamezniki, med njimi tudi nekateri športniki, priznavajo, da jim je branje knjig mnogokrat pomagalo pri premagovanju športnih in življenjskih ovir. Branje je bila zanje meditacija in terapija, zgodbe pa so jim pogosto pomagale razumeti lastne vzgibe in dejanja drugih.

Športni bralni znački se lahko pridružite vsi starejši od 15 let. Do konca aprila prihodnjega leta je treba prebrati 3 knjige s priporočilnega seznama ali katero drugo knjigo s področja športa, športnih zgodb ali zdravega načina življenja, ki jih hranimo v naši bogati zbirki. Zgibanke in priporočilne sezname lahko dobite v Knjižnici Domžale in njenih enotah ali pa si jih natisnete in ogledate na naši spletni strani.

V mesecu maju 2024 sledi zaključna prireditev s podelitvijo priznanj in zanimivim gostom. V letu 2021 nas je obiskala Tadeja Brankovič, lani Brigita Langerholc, obe nekdanji vrhunski športnici in tudi avtorici knjig. Pridružite se športnobralnemu popotovanju. Obiščite nas peš ali s kolesom in tudi na ta način sodelujte v Evropskem tednu športa.

Toplo vabljeni!

Knjižnica Domžale

Tagi