Smučanje v Domžalah skozi čas – Almanah Smučarskega društva Domžale

Med številnimi športnimi društvi, ki so se s svojim delovanjem in uspehi zapisali v več kot 50-letno zgodovino, je Smučarsko društvo Domžale, formalno ustanovljeno v letu 1965, o katerega zgodovini pod naslovom Smučanje v Domžalah skozi čas piše Mihael Kosec, ki je poleg številnih priznanj za delo na področju športa prejel tudi priznanje za življenjsko delo na področju športa – posebej smučanja, ki mu ga je pred leti podelil Zavod za šport in rekreacijo Domžale.

V almanahu SD Domžale ugotavlja, da se je smučanje na našem območju razvijalo že po prvi svetovni vojni, najprej so se z njim srečevali vojaki v planinskih šolah in enotah, več o njem pa najdemo v Društvu Sokol in Meščanski šoli v Domžalah, smučali pa so tudi posamezniki in med njimi vrsta Domžalčanov, katerih imena in priimke najdemo v knjigi, po pripovedovanju jih je zapisal prav avtor. Ta tudi ugotavlja, da so ljubitelji smučanja smučali na Postovki in Šumberku, pa tudi na Veliki planini, tekli so predvsem na Mengeškem polju in Podrečju ter Ihanu, med ljubitelji smučanja pa najdemo tudi turne smučarje. V drugem poglavju nas avtor Mihael Kosec tudi z vrsto imen seznanja s smučanjem po drugi svetovni vojni, vse do leta 1965, ko je bilo 5. januarja 1965 ustanovljeno Smučarsko društvo Domžale, ki deluje še danes. Smučarski navdušenci so v vseh desetletjih skrbeli za številne mlade, med katerimi je bila tudi vrsta uspešnih odličnih smučarjev, ki so dosegali domače in mednarodne uspehe. Smučarsko društvo Domžale je s svojim 55-letnim delom mnogim generacijam, posebej mladim, pomenilo veliko priložnost za športno in rekreativno dejavnost. Avtor almanaha SD Domžale Mihael Kosec v knjigi prinaša na stotine, da ne zapišem tisoče podatkov ter informacij o delu in zgodovini Smučarskega kluba Domžale. Prav vsakdo, ki je kadarkoli organizirano smučal z roko v roki s SD Domžale, se bo na straneh almanaha našel, z imenom in priimkom pa tudi z večjim uspehom, če ga je dosegel. Lahko bo obujal spomine in mlajšim generacijam z velikim veseljem pripovedoval, kako je bilo nekoč, ko smo tudi v Domžalah imeli državne prvake in celo udeležence zimskih olimpijad.

Hvala, spoštovani Mihael Kosec, za ohranjen delček športa in rekreacije, ki med tistimi, ki so in imajo radi Smučarski klub Domžale, ne bo nikoli pozabljen.

Če bi radi o knjigi in smučanju v Domžalah izvedeli kaj več, vabljeni na predstavitev Almanaha SD Domžale z naslovom Smučanje v Domžalah skozi čas avtorja Mihaela Kosca,

v torek, 29. marca 2022, ob 19. uri v Knjižnici Domžale.

Z avtorjem se bo ob 55-letnici društva pogovarjala Cveta Zalokar. Dobrodošli!

Avtorica: Vera Vojska

Smučanje je moje življenje in moje življenje je smučanje bi lahko napisala za delovno in življenjsko pot gospoda Mihaela Kosca, ki ga vsi bolj poznamo Kot Miha, kateri je za svoje predano delo v smučarskem športu prejel vrsto visokih priznanj, med njimi tudi priznanji za življenjsko delo tako Zavoda za šport in rekreacijo Domžale kot Smučarske zveze Slovenije. Svojo vsestransko aktivno, požrtvovalno in uspešno smučarsko pot je pravzaprav skoraj sklenil, ostaja pa zvest turnemu smučanju in Smučarskemu klubu Domžale, ki mu je pravzaprav z izdajo Almanaha Smučarskega kluba Domžale – Smučanje v Domžalah skozi čas, ki jo je namenil 55 letnici društva, postavil neke vrste spomenik, predvsem pa za prihodnje rodove ohranil spomine na uspešno domžalsko smučarsko društvo.

S smučanjem se je leta 1934 v Mengšu rojen Mihael Kosec srečal že pri štirih letih. Vmes je bila vojna, po njej je veliko smučal, tudi skakal, predvsem pa sodeloval pri udarniškem delu, predvsem pri gradnji in urejanju športnih objektov. Dolga leta je bil je prizadeven član TVD Partizan Mengeš in prehodil pot od vaditelja, do načelnika in dolgoletnega predsednika, nato pa je bil med ustanovnimi člani Smučarskega društva Domžale, ki mu je ostal zvest še danes. Med drugim je bil deset let njegov predsednik. Rad se spominja številnih generacij uspešnih smučarjev in smučark, tudi olimpijke Barbare Berlec. Prizadevanjem SD Domžale in posebej gospoda Miha Kosca se je potrebno zahvaliti za neizmerno veselje posebej mladih na smučarskih terenih v občini, kot npr. Postovka, proga na Podrečju, proge za tekače ipd, številne smučarske tečaje, njegova prizadevanja pa najdemo tudi pri urejanju TRIM steze. Nepozabno je tudi njegovo delo v organih občinske športne zveze.

Njegova predstavitev SD Domžale v almanahu pomeni ohranitev zgodovine tega priljubljenega športa na našem območju, hkrati pa je tudi pričevanje o delu gospoda Miha Kosca, ki ne bo nikoli pozabljeno.

 

Tagi