Slovesnost škofovskega posvečenja ljubljanskega pomožnega škofa Franca Šuštarja

V ljubljanski stolnici je v nedeljo, 15. marca 2015, potekala slovesnost škofovskega posvečenja ljubljanskega pomožnega škofa Franca Šuštarja. Dogodka se je udeležila večina slovenskih škofov, kardinal Franc Rode in nekaj škofov oziroma njihovih delegatov iz tujine ter številni verniki. Škofovskega posvečenja so se udeležili tudi številni homški farani, saj dr. Šuštar izhaja iz Preserij pri Radomljah.

Posvečevalec je bil ordinarij nadškof Stanislav Zore, soposvečevalca pa apostolski nuncij nadškof Juliusz Janusz in novomeški škof Andrej Glavan. Škof Šuštar je po posvečenju zahvalam dodal še prošnje: "Prošnjo, da bi mogel v škofovski službi živeti v globoki veri, zaupanju v Božje delovanje in tudi ljubezni tako do Boga kot ljudi. Želim, da me pri tem spodbuja moje škofovsko geslo: Gospod je blizu. Ta njegova bližina je razlog veselja in zaupanja. Naj bo to blizu tudi takrat, ko bo prisoten križ. Tako prosim, da bi mogel oznanjati, kako lepo je biti Gospodov, biti del Cerkve. Kako čudovito je biti kristjan, ki je blizu Gospodu in ima upanje za večnost," je dejal škof Šuštar.

Dr. Franc Šuštar, se je rodil 27. aprila 1959 v Ljubljani. Otroštvo je preživel v kmečki družini v vasi Preserje pri Radomljah, po osnovni šoli pa je med letoma 1974 do 1978 živel v semenišču v Vipavi. Po odsluženem vojaškem roku je vstopil v bogoslovno semenišče in se vpisal na Teološko fakulteto v Ljubljani. Dve leti kasneje ga je takratni nadškof Alojzij Šuštar poslal na študij v Rim, kjer je končal doktorat s področja osnovnega bogoslovja na Papeški univerzi Gregoriani. Papež Frančišek je Franca Šuštarja v začetku meseca februarja imenoval za ljubljanskega pomožnega škofa in naslovnega škofa škofije Ressiane.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Lojze Popelar
Tagi