Slovenska bakla potovala po Lukovici

Slovenska bakla, plamenica iz bukovega lesa in recikliranega jekla Skupine SIJ z Raven na Koroškem, je včeraj zaključila svoje popotovanje po osrednji Sloveniji oziroma po občinah, ki pripadajo regijski pisarni Ljubljana Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez. Včeraj je slovenska bakla obiskala še občini Lukovica in Kamnik, danes slovenska bakla »počiva«, jutri pa pot nadaljuje na Notranjskem.

V sredo, 12. maja 2021, so slovensko baklo sprejeli tudi v občini Lukovica, kjer se je zadržala od pol desete do dvanajste ure, baklo pa je poneslo lepo število zaslužnih športnikov iz te občine. Slovenska bakla je obiskala Podružnično osnovno šolo v Blagovici in Krašnji, vrtec Medo na Prevojah in Osnovno šolo Janka Kersnika Brdo pri Lukovici. Na vseh točkah je slovensko baklo pozdravilo lepo število učencev in občanov. Na vseh sprejemnih mestih so se dogodka udeležili tudi mag. Olga Vrankar, županja Občine Lukovica, Vincenc Dragar, podžupan Občine Lukovica in dr. Anja Podlesnik Fetih, ravnateljica Osnovne šole Janka Kersnika Brdo.

Najprej se je Slovenska bakla ustavila v Podružnični osnovni šoli Blagovica, kjer je bila nosilka atletinja Atletskega kluba Domžale Maja Per ob spremljavi zastavonoš Simonom Keršičem in Alešem Podbelškom. Ob krajšem kulturnem programu učencev sta nekaj besed spregovorili županja mag. Olga Vrankar in ravnateljica dr. Anja Podlesnik Fetih. Obe sta s ponosom povedali, da imajo tudi v občini Lukovica izredne športnike, tudi take z evropskih in svetovnih prvenstev, žal jim manjka samo še olimpijec ali olimpijka. Seveda ostaja upanje, da bo v bodočnosti kakšen športnik ponesel ime Občine Lukovica tudi do olimpijskih iger. Nosilec bakle je po kulturnem programu Slovensko baklo predal županji in ravnateljici, ki sta povedali še nekaj besed o bakli in predstavili dosežke nosilcev zastav.

Slovenska bakla je pot nadaljevala do Podružnične osnovne šole Krašnja, kjer je bil njen nosilec Marijan Štrukelj ob spremljavi zastavonoš Urošem Cerarjem in Alešem Mežnaršičem. Tudi tu je nosilec po kulturnem programu, ki so ga pripravili učenci, Slovensko baklo predal županji in ravnateljici, ki sta povedali nekaj besed o bakli in predstavili dosežke nosilcev in nosilcev zastav.

Pot so nadaljevali na Prevoje in se ustavili pri vrtcu Medo, kjer so jih pričakali najmlajši. Baklo je na prizorišče prinesel Robert Kotnik, maratonec, ki je sodeloval na velikih evropskih in svetovnih prvenstvih. Z zastavami sta ga spremljala Tomaž Avbelj in Zmago Berlec. Po krajšem kulturnem programu ter nagovoru županje in ravnateljice pa je bakla pot nadaljevala na Brdo pred Osnovno šolo Janka Kersnika, kjer so nosilce pričakali učenci te šole. Na trgu pred pod cerkvijo je potekal nagovor županje, ravnateljice in zlatega olimpijca Mirana Tepeša. Šest trojk izbranih učencev predmetne stopnje je z baklo in zastavami odteklo krog okoli župnišča in čez dvorišče osnovne šole, ob koncu pa so odtekli častni krog še vsi nosilci in spremljevalci, ki so obiskali sprejemna mesta. Nosilcu bakle Miranu Tepešu in ostalim se je v skupino priključila tudi županja mag. Olga Vrankar in z njimi odtekla krog.

Slovensko baklo je izdelala Skupina SIJ – Slovenska industrija jekla. S svojo strategijo sponzorstev v športu pod blagovno znamko Jeklena volja in z ambasadorko Petro Majdič prebuja jekleno voljo v ljudeh. Skupina SIJ je sponzor Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez. Slovenska bakla je sestavljena iz KRONE, ki ponazarja vrh Triglava. Plamenico zaključuje najmočnejši simbol slovenstva, ki se troglavo pne v nebo kot gospodar vode, zemlje in zraka. Ponos, zmagovitost. Pet jeklenih prstanov, pet olimpijskih krogov, simbolov povezovanja, objema ročaj iz bukovega lesa. Energija bukovine poraja samozavest, razumevanje, modrost. Plamen pronica skozi rozeto, svetloba, simbol upanja, pronica skozi jekleno rozeto, glavni snop pa se dviguje k vrhu, Triglavu. Vesolju predaja olimpijske sanje. Imamo olimpijske sanje. Skupina SIJ je sponzor OKS – ZŠZ. Skupno sodelovanje je rodilo projekt Slovenska bakla, ki širi vrednote olimpizma, jekleno voljo in solidarnost. Slovenska bakla je simbol povezovanja. Z njenim popotovanjem po Sloveniji v spremstvu njene ambasadorke Urške Žolnir Jugovar in tekačev, nosilcev plamenice, želijo povezati občanke in občane iz vseh 212 občin, v njih prebuditi jekleno voljo in širiti vrednote olimpizma.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Simona in Miro Pivar

Tagi