Slonica Ganga dobila čisto svoj bazen

V Živalskem vrtu v Ljubljani že od konca leta 1977 prebiva slonica Ganga, ki je ena izmed najbolj prepoznavnih tamkajšnjih živali. Nedavno so oskrbniki sklenili, da ji polepšajo vsakdan in zgradijo pravi “slonji” bazen.

Ob prihodu v Živalski vrt Ljubljana decembra leta 1997 je bila Ganga, stara od dve do tri leta, tehtala 550 kg in bila visoka meter in pol. Pripotovala je iz indijskega Živalskega vrta Kanpur, danes pa je ambasadorka divjinskih slonov in z velikim veseljem sodeluje v različnih izobraževalnih programih za obiskovalce.

Tokrat so se njeni oskrbniki odločili, da ji olajšajo vroče dni in v ta namen zgradili pravi slonji bazen. Čeprav je bil namenjen uporabi v vročih dneh, se je Ganga odločila, da je tudi deževen dan več kot primeren za kopanje.

Veliko ljudi se sprašuje, zakaj Gangi ne priskrbijo slonje družbe, saj že od vsega začetka živi sama, brez črede. V Živalskem vrtu Ljubljana pojasnjujejo, da če bi v preteklosti imeli toliko znanja o slonih in njihovem treningu, kot ga imajo danes, bi jo lahko združili z drugimi sloni, kar so v preteklosti tudi neuspešno poskušali. Pri teh letih pa bi novo okolje ali združevanje s sloni zanjo predstavljalo prevelik stres, zato so pomemben del njene “črede” oskrbniki, ki jih ima zelo rada, jim z veseljem sledi in se z njimi vsakodnevno veliko druži.

Ste vedeli?
Slonica Ganga del trobca prisloni k tlom in z njim zaznava tresljaje preko katerih ve, kje se nahaja traktor z njenimi oskrbniki.

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: ZOO Ljubljana

 

Tagi