Slomškovo bralno priznanje

Potem, ko se je ustalil urnik v šoli in pri verouku, otroci pa so prešli v normalni tempo učenja, je svoja vrata odprlo Slomškovo bralno priznanje ali krajše SBP. Uvodno srečanje je minulo soboto potekalo v župnišču na Brdu pri Lukovici in kar nekaj otrok si je že izbralo knjige iz kar bogate knjižnice SBP.

Namen Slomškovega bralnega priznanja je spodbujati mlade; od predšolskih otrok in njihovih staršev, osnovnošolcev, dijakov, študentov in odraslih bralcev, ki se v Slomškovem bralnem klubu družijo ob branju kakovostnih knjig z duhovno krščansko ali splošno etično tematiko.

Seznam knjig, ki jih pripravijo v Slovenskem katehetskem uradu, prinaša po zgledu blaženega Antona Martina Slomška širok izbor književnih naslovov z namenom, da bi »materina beseda cvetela in rodila žlahtnega sadja omike«.

Bližamo se petindvajsetemu letu Slomškovega bralnega priznanja in to v času, ko je vse več mladih zazrtih v ekrane svojih malih mobilnih naprav, namesto, da bi svet in življenje spoznavali preko knjige, ki nas vabijo na domišljijsko popotovanje. Vsako leto so knjige razporejene v štiri starostne skupine in letos ni nič drugače, saj ni isto ali bere prvošolček ali pubertetnik, slednji če sploh še bere. Potem, ko knjigo prevzame in prebere doma, bralec napiše krajši povzetek, najmlajši narišejo risbico in to povedo animatorju na naslednjem srečanju. Ta preveri napisano in zloži v mapo posameznega bralca, da bo ob zaključku bralnega leta SBP lahko prejel priznanje. Če bo priden, bo prejel še zlato nalepko bralca ali bralke.

Slomšek je zapisal: »Le kaj pametnega si izvolite v branje, da ne boste časa in denarjev izgubljali, si pošteno srce in pamet kalili.« Torej vzemimo si čas za dobro knjigo in se pridružimo SBPju ali Slomškovemu bralnemu klubu in naredimo nekaj zase, saj je branje lahko tako za znanje kot za zabavo.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi