Slepi in slabovidni opravljajo Slovensko planinsko pot

V poletnem času slepi in slabovidni zbirajo žige v visokogorju. Nadaljujejo s podvigom osvajanja vrhov na Slovenski planinski poti, s katerim so pričeli 8. februarja 2020. Namen prostovoljskega projekta je omogočiti slepim in slabovidnim doživetje gora.

Tudi slepim in slabovidnim je lahko planinstvo način življenja. Pri opravljanju Slovenske planinsko poti jih na poti spremljajo prostovoljci, ki so njihove oči pri hoji. Vsak slep oz. slaboviden ima tako na poti svojega spremljevalca.

Visokogorje poleg razkrivanja planinskih užitkov, zahteva več pozornosti, obilo kondicije in pa drugačen način vodenja oseb z okvaro vida. Eden rednih prostovoljnih spremljevalcev je Marjan, planinski vodnik, ki se je prvi konec tedna v juliju udeležil tudi pohoda na Stol 2193 m in pa Vogel 1923 m. Več kot polovico žigov že krasi Planinske knjižice slepih in slabovidnih.

Skupina planincev na planinski poti na Vogel, arhiv inPlaninec.

Prehodili so tudi že dvodnevno etapo od Trente do planine Blato, ki jih je očarala. Bili so tudi na Prehodavcih in Triglavskih jezerih. V petek 15. in v soboto, 16. julija 2022 jih čaka nov podvig. Podali se bodo na Krn in Krnska jezera. V koči pri Krnskih jezerih bo 16. julija potekala Akcija gluhi strežejo v planinskih kočah.

Petra Petravič; Foto: arhiv inPlaninec

 

Tagi