Sladoled za vse, ne glede na omejitve

Bi se rad ohladil s sladoledom, vendar ne moreš? Razlogov je lahko več – morda imaš diabetes, laktozno intoleranco ali pa si vegan. Obstajajo rešitve za vsakogar. Pa si jih poglejmo:

  1. Ljudje z diabetesom: V trgovinah je možno najti sladoled brez dodanega sladkorja, vendar jih ni veliko oziroma jih je težko najti. Zato je priporočljivo, da pripravite domači sladoled, ki je seveda boljši kot kupljeni.
    Recept:

    • Sestavine:
      • 300 g svežih malin
      • 500 g grškega jogurta
      • 50 g sladila
    • Postopek:
      1. Polovico malin dajte v mešalnik in mešajte, dokler ne nastane malinov pire.
      2. Skupaj zmešajte jogurt in sladilo ter mešanico položite v posodo, primerno za zamrzovanje. Pustite v skrinji 1 uro, nato nežno vmešajte malinov pire ter preostale maline.
      3. Čez 30 minut ponovno vzemite iz zamrzovalnika ter zmes premešajte in položite nazaj v zamrzovalnik. Pustite v zamrzovalniku še 30 minut oziroma dokler se ne strdi.
      4. Sladoled vsaj 5 minut pred serviranjem vzemite iz zamrzovalnika.
  2. Ljudje z laktozno intoleranco: Obstajajo sladoledi brez laktoze oziroma rastlinski sladoledi, ki vsebujejo mandljevo, kokosovo, sojino ali ovseno mleko. Lahko pa tudi naredite domači sladoled.
    Recept:

    • Sestavine: zrela banana, drugo sveže ali zamrznjeno sadje (ali kakav), po potrebi malo sladila
    • Postopek:
      1. Zrelo banano olupimo, jo razrežemo na koščke in damo v zamrzovalnik.
      2. Ko nam zadiši nekaj sladkega, vzamemo banano iz zamrzovalnika, jo damo v mešalnik, dodamo nekaj drugega sadja ali kakava in po potrebi malo sladila. Vse skupaj dobro premešamo.
      3. Tako v nekaj minutah dobimo preprost, slasten in zdrav sladoled na bananini osnovi.
  3. Vegani: V trgovinah so na voljo sladoledi, narejeni iz rastlinskih mlečnih osnov, vedno pa si lahko naredite domač sladoled, ki je narejen točno po vaših željah.
    Recept:

    • Sestavine:
      • 2 stroka vanilje
      • 2 skodelici indijskih oreščkov
      • 2 skodelici vode
      • 1 skodelica javorjevega sirupa
    • Postopek:
      1. S kavnim mlinčkom drobno zmeljemo surove indijske oreščke, da dobimo fin prah.
      2. Prepolovimo vaniljev strok in z nožem postrgamo semena. Dodamo jih oreščkom.
      3. Vse skupaj pretresemo v mešalnik, dodamo javorjev sirup in vodo ter premešamo v gladko, tekočo zmes.
      4. To prelijemo v strojček za sladoled in se ravnamo po navodilih proizvajalca. Po 25 minutah položimo še za eno uro v zamrzovalnik.

Za ljudi z različnimi prehranskimi potrebami ali omejitvami obstaja veliko možnosti, da še vedno uživajo v okusnem sladoledu. Z malo ustvarjalnosti in pravimi sestavinami je mogoče najti ali pripraviti sladoled, ki ustreza njihovim potrebam in okusom.

Ines Pušnik

Tagi