Skrajšana in enostavnejša vloga za znižanje plačila vrtca in uveljavljanje otroškega dodatka

Ministrstvu za pravosodje in javno upravo je v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve, uspelo poenostaviti vlogo za ponovno uveljavljanje pravice do otroškega dodatka in vlogo za znižanje plačila vrtca. S prenovljeno vlogo želijo razbremeniti državljane pri vsakoletnem ponovnem vlaganju zahtevkov pri otroškem dodatku in subvenciji vrtca.

Večina staršev bo tako lahko že ta mesec (decembra 2012) vložila enostavno vlogo za znižanje plačila vrtca in vlogo za otroški dodatek. Na centrih za socialno delo bodo vsi starši, ki so pravico že pridobili v preteklem obdobju, vložili samo enostavno vlogo za ponovno uveljavljanje pravice.

Če do bistvenih sprememb, ki bi vplivale na upravičenost do pravice ni prišlo, bodo starši po novem oddali samo izjavo, da želijo ponovno uveljavljati pravico. Tako ne bo več potrebno izpolnjevati obsežnega obrazca, ki je predviden samo za nove vloge.

Ministrstvo za pravosodje in javno upravo je pripravilo tudi enostavno e-vlogo, ki jo je z uporabo digitalnega kvalificiranega potrdila možno izpolniti in oddati elektronsko.

S to spremembo je uveljavljen samo prvi korak v smeri bolj prijaznega sistema uveljavljanja pravic, predvsem tistih, ki jih morajo državljani uveljaviti oziroma obnavljati vsako leto.

Priloge:

Enostavna vloga

Enostavna e-vloga

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Arhiv domžalca
Tagi