Sanje so se mu uresničile: Namizni tenisač Luka Trtnik potuje na paraolimpijske igre v Tokio

Luka Trtnik, namizni tenisač iz Domžal, je peti slovenski potnik na 16. paraolimpijske igre, ki se bodo začele 24. avgusta v Tokiu. Luka je obetaven namiznoteniški igralec, ki ga telesna hiba ne ovira pri tem, da bi počel, kar ima v življenju najraje. Že leta 2017 je bil izbran za najobetavnejšega športnika invalida na Slovenskem. Z namiznim tenisom je začel je doma, v Domžalah, ta hitri in dinamični šport mu je ekspresno prirasel k srcu in ga nadaljeval v Namiznoteniškem klubu Mengeš, kjer je v kratkem času vidno napredoval.

V pogovoru za naš portal je je Luka Trtnik povedal, da ima desno stransko hemiparezo. To pomeni, da je desna stran njegovega telesa veliko šibkejša kot leva, to se vidi tudi na pogled. Vse je težje delati z njo, to se precej opazi tudi pri hoji. Noge ima pokrčene, desne roke ne more povsem stegniti. Sicer pa se počuti v redu. Igra bolj pametno in čaka na svoje priložnosti, ki so se mu hitro ponudile.

Na tekmovanjih veliko več tekmuje z neinvalidi kot s sebi podobnimi ali enakimi. “Ko igram namizni tenis, se ne počutim nič hendikepiranega, igram enako z vsakim. Nihče ne misli, da sem hendikepiran in mi ne popušča,” nam zaupa Luka, ki vadi v Namiznoteniškem klubu v Mengšu. Na teden je vedno opravil od pet do sedem treningov po dve do štiri ure. Kot pravi, je njegova odlika forehend. Nastopa v sedmi kategoriji invalidnosti. Te se štejejo od 1, kjer je prizadetost najvidnejša, do 10, kjer je prizadetost zelo mala. Njegov cilj in sanje so vedno bile nastopati na paraolimpijskih igrah, kar mu je letos uspelo.

Luka prihaja iz Domžal, enajst let je član Namiznoteniškega kluba Mengeš, kjer vadi pod taktirko trenerja Davida Orešnika. Sedaj, ko se je prebil na paraolimpijske igre, pa je njegov trener v reprezentanci Ožbej Poročnik, prej sta to vlogo trenerja državne ekipe opravljala Damijan Lazar in Darko Kojadinovič.

23 letnik potuje na igre na podlagi bipartitne pogodbe, ki jo je vložila Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paraolimpijski komite. Luka je dobil zeleno luč in tako je bila pobuda slovenske zveze prepoznana in potrjena. Še isti dan mu je čestitko za uvrstitev na olimpijske igre poslal Toni Dragar, župan Občine Domžale. V nedeljo, 25. julija 2021 je s svojim trenerjem odšel na priprave na Koroško.

Ob ogledu Lukove sobe je kaj za videti. Polno pokalov in medalj z državnih, evropskih in svetovnih prvenstev. Ponosen je na medalje, sploh pa iz leta 2017, ko je na 4. evropskih paraigrah mladih v Genovi osvojil dve zlati kolajni (posamično in igra dvojic). V slovenski 12-članski namiznoteniški odpravi je najbolj navdušil prav Luka. Pravi, da se še dobro spominja, ko je v posamični konkurenci, združeni sta bili kategoriji 6 in 7, osvojil zlato kolajno, ki jo skrbno hrani med ostalimi kolajnami in pokali. V finalu je namreč ugnal Slovaka Tomasa Vlacha s 3:0 v nizih. Luka je ponosen, da mu šport «leži«. Na petih evropskih paraigrah je bil leta 2019 med posamezniki srebrn, v igri dvojic pa bronast. Na članskih turnirjih se je najvišje zavihtel leta 2018 v Italiji, ko je v Lignanu osvojil srebro v ekipni konkurenci.

V razredu 7 je v tem hipu uvrščen na 34. mesto na svetovni lestvici. Na mednarodni sceni je debitiral leta 2015 na tekmovanju na Madžarskem. Kot je dejal, bo Slovenija tako vnovič imela predstavnika v paranamiznem tenisu, v katerem je davnega leta 2004 Mateja Pintar Pustovrh osvojila zlato odličje na paraolimpijskih igrah v Atenah. Za uspehe v namiznem tenisu, je leta 2018 prejel tudi nagrado Občine Domžale.

S trdim delom, vztrajnostjo, dejavnostjo in sistematičnim klubskim delom, je Luka prišel do vrhunskih rezultatov. Za namizni tenis je pripravljen dati ves svoj prosti čas in energijo. Veliko podporo ima tudi od mame in sestre. Že nekaj let je član državne reprezentance za invalide. Trenira pa najrajši s skupini zdravih, ki so ga sprejeli kot enakovrednega igralca. Slovenska zveza za šport invalidov ga je že večkrat izbrala za najperspektivnejšega mladega športnika invalida, nagradil pa ga je tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Z vztrajnim delom so se mu sanje uresničile. Izbran je bil kot peti član za paraolimpijske igre na Japonskem – Tokio 2020.

Luka, z najboljšimi željami za čim boljšo uvrstitev na paraolimpijskih igrah Tokio 2021. Bomo navijali zate!

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar ,arhiv Luke Trtnika; Video: Miro Pivar

Tagi