Rotary klub Domžale skupaj z donatorji poskrbel, da je igrišče pri OŠ Roje dobilo nova igrala

Na Osnovni šoli Roje je bil včeraj poseben dan. Potekala je svečana predaja prenovljenega igrišča z novimi igrali, za otroke s posebnimi potrebami. Obstoječa igrala so bila namreč že zastarela, saj so bila nekatera že starejša od 30 let. Pobudo za prenovo igrišča so pred dvema letom podali v Rotary klubu Domžale, ker je bila vrednost projekta prevelika, da bi ga lahko sofinancirali samo iz lastnih sredstev, so glede na namen projekta, le-tega prijavili v sofinanciranje s strani Rotary International, pomagali so jim tudi ostali slovenski klubi, Zveza Rotary klubov Slovenije in prijateljska kluba iz Italije in Avstrije. Del sredstev so zbrali še od ostalih donatorjev, saj je bila končna vrednost projekta 61.057 EUR.

Osnovna šola Roje izobražuje otroke iz občin Domžale, Lukovica, Mengeš, Moravče in Trzin. Cilj projekta je bilo njihovo igrišče in ga opremiti z novimi igrali, ki so bodisi posebej izdelana in prilagojena za potrebe teh otrok. Z uporabo sodobnih igral pa se bodo izboljšali rezultati učnega procesa. Svečane prireditve prenovljenega igrišča so se udeležili številni predstavniki Rotary Kluba Domžale, med njimi pobudnik projekta Miran Kavka, predsednik Bogdan Zupan, vodja projekta Janko Velkavrh ter predstavniki iz ostalih slovenskih klubov, predstavniki kluba iz Italije in Avstrije ter župana Občine Trzin, Peter Ložar in Občine Mengeš, Franc Jerič. V programu, ki ga je vodila Ana Zupan, so sodelovali učenci in učiteljice OŠ Roje.
.
Rotary klub Domžale skozi vsa leta delovanja izvaja humanitarne projekte predvsem na področju občin upravne enote Domžale. V letu 2014 je takratni predsednik kluba, Miran Kavka, po razgovorih s takratno podžupanjo Andrejo Pogačnik Jarc in ravnateljico Osnovne šole Roje Marjanco Bogataj, klubu predlagal, da pristopijo k prenovi šolskega igrišča za otroke s posebnimi potrebami Osnovne šole Roje. Igrala na igrišču so bila zastarela, prenova igrišča je bila iz leta v leto bolj nujna, proračun šole pa vedno premajhen. Uporaba igral v učnem procesu otrok s posebnimi potrebami izboljša njihove motorične sposobnosti in učni uspeh v celoti. Upravni odbor kluba se je zato odločil, da projekt poskušajo izpeljati in sicer kot Global Grant projekt ter imenoval projektno skupino za izvedbo projekta.

Strokovno vodstvo šole je v avgustu 2014 izdelalo projektno nalogo za prenovo igrišča. Po besedah Janka Velkavrha, vodje projekta, so v oktobru 2014 projekt prijavili vodstvu slovenskega distrikta. Ocenjena vrednost prenove je bila ca. 46.000 EUR, začetek je bil predviden 1. 10. 2014, konec pa 30. 6. 2015.

»V sodelovanju s predstavniki šole smo pridobili ponudbe potencialnih dobaviteljev igral v skladu s projektno nalogo in izbrali ponudnika. Pri preverjanju njegove sposobnosti in referenc smo ugotovili, da našim pogojem ne ustreza, zato smo poleti 2015 projektno nalogo prenovili in postopek iskanja ponudb ponovili. Projektno skupino smo poleg osebja šole in dveh predstavnikov kluba razširili še s strokovnjakom za nadzor (donacija občine Domžale), vodenje postopka razpisa (ga. Zalokar) in oceno ustreznosti igral (URI Soča in Franc Hočevar). Postavili smo nov rok za dokončanje projekta sredi leta 2016. Na ponovljen razpis so se prijavili štirje ponudniki od katerih smo izbrali podjetje Lavaco d.o.o., s katerim smo nato uskladili pogodben obseg in vrednost del«, je v zvezi z postopki izvedbe projekta dejal Velkavrh.

Bogdan Zupan, predsednik Rotary kluba Domžale je dejal, da so ves čas zbirali donatorska sredstva tudi izven Rotary-ja, poleg tega so se v klubu odločili, da izdelajo koledar 2016, s tematiko Osnovne šole Roje in s prodajo koledarja zberejo dodatna sredstva za projekt, kar so tudi uresničili.

»Višina donacije Rotary cluba Domžale in prijateljskih klubov iz Slovenije in tujine ter distrikta 1219 in Rotary Internationala, ki obsega plačilo dobavitelju in dodatno opravljene ure pri izvedbi projekta, znaša 53.000 EUR. Vrednost celotnega projekta, kjer pa so vključena še sredstva in delo osebja OŠ Roje, donaciji Arboretuma Volčji potok in Heliosa, donacija občine Domžale pri nadzoru, ter trampolin, ki ga je donirala Hiša na travniku Vilar, pa je 61.057 EUR«, je v zvezi z vrednostjo projekta in zbiranjem donacij pojasnil Zupan.

Podjetje Lavaco d.o.o. je 25. 7. 2016 končalo z montažo igral in ureditvijo igrišča, o čemer je bil dne 1. 8. 2016 izdelan primopredajni zapisnik. Novo šolsko leto je tako učence pričakalo novo igrišče, nad katerim so navdušeni. Pomočnica ravnateljice mag. Andreja Škrlj, se je v imenu učencev in učiteljev na slovesnosti zahvalila Rotary klubu Domžale ter vsem donatorjem za izvedbo plemenitega projekta, ki prinaša njihovim učencem dodano vrednost.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi