Regrat u salat
"Poslavlja se zima, vse bolj je prima, deklicam mladim, nabrekla je grud. Komaj čakam na pomlad in na regrat u salat", prepevajo v skupini Kontrabant. To kar prepevajo, skoraj vse drži, le da na regrat u salat ni potrebno več čakati, saj se je namreč sezona regrata že začela. Lepi sončni dnevi so že privabili mlado in staro na travnike, kjer že pridno nabirajo regrat, ki nato konča na njihovem jedilniku.
Na Homcu smo med nabiranjem regrata ujeli Joži Hrovat iz Nožic. Povedala nam je, da ga nabira zelo pogosto, saj ga imajo doma vsi zelo radi in jim popestri pomladanski jedilnik. Ko smo jo povprašali, kako ga pripravi, nam je izdala svoj recept in sicer regrat pripravi z ocvirki. Za to uporabi drobne ocvirke, ki jih namoči v kis, da se ohladijo in otrdijo. Na regrat da krompir, doda malo olja, nato pa vse skupaj zalije z ocvirki, ki jih je predhodno namočila v kis. "Gre za star običaj pripravljanja regrata", še doda Joži.
Dejstvo je, da je regrat izjemno zdrava popestritev jedilnika. Je zelo hranilen in če ga imamo na našem jedilniku si krepimo zdravje. Regrat je tudi bogat vir vitaminov in rudnin. In še nekaj: uživanje regrata je priporočljivo za ženske, ki si želijo pridobiti ali ohraniti lepo postavo, saj regrat spodbuja hujšanje in pomaga odpravljati celulit.
Torej, nikar ne odlašajte, sedaj je pravi čas za regrat u salat. Za nabiranje regrata rabite majhen nož in vrečko in seveda voljo. Pripravo regrata pa prepuščamo vaši domišljiji in vašemu okusu.
Mi pa vam za uvod v sezono regrata, poklanjamo skladbo Kontrabanta "Regrat u salat". Pa dober tek!