Razstava ob 60-letnici Rodu Skalnih Taborov Domžale

V teh dneh je v prostorih nekdanje trgovine Metalke na Ljubljanski cesti v Domžalah, postavljen pravi tabor, ki so ga postavili Taborniki Rodu Skalnih Taborov Domžale, ki letos praznujejo šestdesetletnico delovanja. Razstava, ki so jo postavili v prostorih nekdanje Metalke, pa je eden izmed sklopov praznovanja njihove okrogle obletnice.

Odprtje razstave je potekalo v torek, 3. decembra 2013, ki se jo je udeležilo veliko njihovih članov različnih generacij, saj taborniki združujejo vse generacije, od najmlajših do najstarejših in ko si enkrat tabornik, si tabornik za vedno. Res je, da odprtje razstave, kljub temu, da so prostore preuredili v pravi tabor, niso opravili ob tabornem ognju, je pa preurejen prostor nudil obiskovalcem tiste prave taborniške občutke. Obiskovalci razstave so si tako lahko ogledali filme in fotografije, ki so razobešene v prostorih ter vse tisto, kar taborniki potrebujejo pri svojem delovanju, ob tem pa so obujali spomine na čase, ko je bilo njihovo življenje prepleteno z raznimi taborniškimi aktivnostmi in druženjem. Razstavo si ogledala tudi podžupanja Občine Domžale Andreja Pogačnik Jarc, ki je tabornica že od svoje rane mladosti.

Domžalski taborniki vas vabijo, da se njihovo razstavo ogledate tudi vi in se seznanite z njihovim dolgoletnim bogatim delovanjem. Razstava bo odprta do 15. decembra 2013, vsak dan, od 10. do 12. ure, od 16. do 20. ure ter od 10. do 20. ure med vikendi.

60 let Rodu Skalnih Taborov Domžale
Rod Skalnih Taborov je bil ustanovljen 6. decembra 1953. Po vojni so nekdanji domžalski skavti v novi organizaciji našli enako bistvo: življenje v naravi in z naravo. Ob ustanovitvi je tedanja družina štela 30 članov. To število se je obdržalo do leta 1955, potem pa začelo naraščati. Tako je leta 1963 tedanji odred štel že preko 300 članov. Iz tistih časov so tudi prvi uspehi na državnih tekmovanjih. Članstvo je nato znova začelo upadati, že leta 1965 je bilo aktivnih samo okrog 60 članov. Kmalu pa je število članov spet zraslo, tako je odred leta 1978 štel okrog 350 članov, v devetdesetih pa je število vseskozi naraščalo, tako, da je bilo članov 600 in več. Po prihodu novega tisočletja pa se je število članov umirilo na ravni 350 članov.

V začetku 80. let sta se od matičnega rodu odcepila mengeški in radomeljski rod, v začetku 90. pa še moravški. Vsi ti rodovi, z izjemo moravškega, še vedno uspešno delujejo.

V vsem tem obdobju se je spremenilo marsikaj. Ustanovitelji Rodu Skalnih Taborov so imeli takrat na voljo tri stare šotore in kuhinjski kotliček-podmornico. Časi so se spreminjali, taborniki pa so bili vedno to, kar so še sedaj, zanesenjaki, ki jim veselje do življenja z naravo in vzgoja mladih pomenita zelo, zelo veliko.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi