Radomeljski gasilci pooblaščeni s strani svetega Miklavža, da krajanom predajo posebno darilo

Danes je dan, ko vse pridne obišče dobri mož Sveti Miklavž. V Radomljah pa ima ta svetnik še posebno veljavo, saj je zavetnik mlinarjev in mlinarstva, po tej dejavnosti pa kraj nosi tudi ime (Radomlje = rado melje).

Ker pa je Sveti Miklavž prezaposlen z obdarovanjem, predvsem najmlajših, je pooblastil gasilce iz Radomelj, da predajo krajanom posebno darilo. Govorimo namreč o novem ''varuhu'', kateri sliši na ime AED (avtomatski eksterni defibrilator) in je nameščen pri vhodu v Lekarno v Radomljah (Cesta borcev 5b). 

Ideja o namestitvi avtomatskega eksternega defibrilatorja v Radomljah sega v leto 2015, ko je krajan Marko Kunstelj na Občnem zboru PGD Radomelje predlagal, da bi se povezali gasilci, lokalna skupnost in podjetja ter skupno realizirali ta projekt; od nakupa, montaže pa vse do vzdrževanja. Predlogi, ponudbe in predstavitve posameznih AED naprav so bile izpeljane, gasilci so se dodatno usposobili, nakupili potrebno dodatno opremo za posredovanja v primerih izvajanja nujne medicinske pomoči, a je na žalost ostalo na tej točki. Čas je tekel in pretekel vse do novembra 2017, ko so gasilci prejeli klic iz Zdravstvenega doma Domžale, s ponudbo skrbništva za enega od AED, katerega je kupil ZD Domžale. Da urgentne službe, naj si bodo prostovoljne ali poklicne v občini Domžale funkcionirajo kot je od njih pričakovati, pove tudi dejstvo, da so gasilci našli optimalno lokacijo, pripravili vso potrebno elektro inštalacijo za priklop, vodstvo ZD Domžale pa je pripravilo vse potrebne papirje, zato je bila realizacija na relaciji PREVZEM – MONTAŽA izvedena v vsega 5 dneh.

Danes, 6. decembra 2017, pa se je realizirala še simbolična predaja AED iz rok skrbnikov (PGD Radomlje) krajanom Krajevne skupnosti Radomlje in bližnje okolice. Da pa ne bo AED sam sebi namen, bomo gasilci poskrbeli za izobraževanje in seznanitvijo z novim ''varuhom''! Za začetek smo odprli termine, kateri se bodo izvajali v prostorih PGD Radomlje:

  • 18.12.2017 ob 18:00 ( 20 udeležencev)
  • 15.01.2018 ob 18:00 ( 20 udeležencev)
  • 22.01.2018 ob 18:00 ( 20 udeležencev)

Prijave sprejemamo na telefonski številki 041/852-933 (Matevž). Če pa bo povpraševanje večje, bomo dodatna usposabljanja izvedli po dogovoru. Želimo oziroma hočemo, da je vsak krajan seznanjen z uporabo AED in izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja, saj AED ŽIVLJENJA NE VZAME, LAHKO GA ZGOLJ VRNE!!!

S tem se za nas gasilce s piko na »i« zaključuje temu namenjen projekt ''VSAKA MINUTA ŠTEJE, SRCE JO POTREBUJE'', v katerem smo z lastnimi finančnimi sredstvi izobrazili in dodatno opremili našo enoto, v skrb in vzdrževanje pa prevzeli AED napravo.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vodstvu Zdravstvenega doma Domžale, za izkazano zaupanje in nenazadnje tudi direktorju Javnega zavoda Mestne lekarne Dioniziju Petriču, da je zavod prevzel del stroškov na sami lokaciji namestitve AED naprave.

Za PGD Radomlje: Borut Kaplja, poveljnik PGD Radomlje

Foto: Janez Ravnikar in PGD Radomlje

Komentarji uporabnikov
Tagi