Prostovoljno gasilsko društvo Žeje – Sveta Trojica prevzelo novo gasilsko vozilo

Prostovoljno gasilsko društvo Žeje – Sveta Trojica letos predaja svojemu namenu novo gasilsko vozilo GCGP 1, medtem, ko se s ponosom spominjajo tudi obletnice osamosvojitve Slovenije. V ta dva dogodka, ki sta močno vplivala na delo in življenje njihovega društva, so vpleteni tudi mnogi posamezniki s področja Svete Trojice in širše okolice, zato so dogodka dostojno obeležili, posameznikom pa so se skromno zahvalili. Pripravili skupno slovesnost, ki je potekala pred gasilskim domom v Žejah. Ob 20. uri pa je sledila velika vrtna veselica, na kateri je za odlično zabavo poskrbel ansambel Petra Finka, za hladno pijačo, odlično jedačo in bogat srečelov pa žejske gasilke in gasilci.

Začeli so z ešalonom praporjev, mladih gasilk in gasilcev ter starejših gasilcev, ki so prišli po cesti do častne tribune, kjer je sledil pozdrav. Od tam je ešalon nadaljeval do prireditvenega prostora, kjer jih je čakalo novo vozilo GCGV-1. Na prireditvi se je zbralo lepo število svečano opremljenih gasilcev, nosilcev praporov, njihovi poveljniki, ostali prijatelji in podporniki gasilstva. Povabilu ob prevzemu vozila in obletnice osamosvojitve Slovenije se je udeležilo tudi nekaj častni gostov; predsednik gasilske zveze Domžale Matjaž Korošec, poveljnik Gasilske zveze Domžale Matjaž Merkužič, podžupan Občine Domžale magister Tomaž Deželak, podpredsednik Gasilske zveze Domžale Anton Pavlič, častni poveljnik Gasilske zveze Domžale Janez Breceljnik, direktor Centra za zaščito in reševanje Domžale Andrej Jarc, tajnik Gasilske zveze Domžale Stanko Grčar in župnik v cerkvi svetega Martina v Dobu Jure Ferlež. Prireditev sta vodila Karmen Cotman in Žiga Kosmatin, v kulturnem programu pa so sodelovali mladi gasilci.

25. junij je dan, ko je pred enaintridesetimi leti Slovenija postala samostojna in neodvisna država. Žejski gasilci so tistega dne na dvorišču gasilskega doma in doma krajanov zasadili osamosvojitveno lipo, ki na tem mestu stoji še danes. Prostovoljno gasilsko društvo Žeje Sveta Trojica je na prireditvi slovesno predalo v uporabo novo gasilsko vozilo oznake GCGP-1. V resnici imajo avto že skoraj leto dni, saj so ga dobili 11.07.2021, vendar vsem dobro poznane razmere na žalost niso dopuščale, da bi slovesni prevzem novega gasilskega vozila izvedli v lanskem letu. Ravno te nesrečne okoliščine pa so žejskim gasilcem po drugi strani omogočile, da so novo gasilsko vozilo na že kar nekaj intervencijah v občini in izven nje, dodobra tudi preizkusili, zato lahko z gotovostjo trdijo, da so opravili dober nakup.

O skupnih prizadevanjih za nakup novega gasilskega vozila je spregovoril predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Žeje – Sveta Trojica Štefan Rožič. Nanizal nekaj podatkov o prejšnjih vozilih, prizadevanj Žejskih gasilcev za novo vozilo, ki v teh hribovitih krajih pride zelo prav.

Vozilu, ki je nepopisljiva pridobitev za društvo, kraj, občino in regijo, je nekaj besed namenil poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Žeje – Sveta Trojica, Marjan Smolnikar. V nadaljevanju sta nekaj besed o nakupu vozila in o gasilski zvezi povedala predsednik gasilske zveze Domžale Matjaž Korošec, ter podžupan občine Domžale mag. Tomaž Deželak.

Gasilko vozilo je blagoslovil dobski župnik Jure Ferlež.

Sledila je podelitev plaket vsem donatorjem, za kar se jim žejski gasilci lepo zahvaljujejo. Brez donatorjev tako velika pridobitev za njihovo prostovoljno gasilsko društvo ne bi bila mogoča. Uspešno posredovanje in varnost gasilcev je mogoče zagotoviti samo s tehnično brezhibno in sodobno opremo, ter s strokovno podkovano gasilsko enoto. Veseli smo lahko, da se gasilke in gasilci redno izobražujejo v znanju in veščinah gasilstva, in da ta trend v zadnjih letih strmo narašča.

Prostovoljno gasilsko društvo Žeje – Sveta Trojica pa se lahko pohvali tudi z velikim številom mladih aktivnih članov. Na ta način bo društvo tudi v bodoče sposobno zagotavljati najvišje standarde varstva pred požarom ter naravnimi in drugimi nesrečami, kar je tudi osnovno poslanstvo in namen prostovoljnega gasilskega društva.

Pred zaključkom uradnega dela prireditve sta podžupan občine Domžale mag. Tomaž Deželak in predsednik Gasilske zveze Domžale Matjaž Korošec izročila ključe novega gasilskega vozila poveljniku Prostovoljnega gasilskega društva Žeje – Sveta Trojica Marjanu Smolnikarju in vozilo s tem slovesno predata v uporabo.

Poveljnik je ključe nato izročil glavnemu strojniku Janezu Smolnikarju, ki je povedal tudi slovesno zaobljubo. Seveda so vozilo zalili s šampanjcem, voznik novega vozila strojnik Janez Smolnikar pa je zatem s prižganimi lučmi in sirenami vozilo zapeljal s prireditvenega prostora.

Po uradnem delu je bil na vrsti odhod praporščakov in gasilcev s prizorišča, nadaljevalo pa se je druženje in veselica.

Čestitke za novo vozilo tudi z naše strani.

Avtor: Miro Pivar, Foto in video: Miro Pivar

Tagi