Projekt “Štartaj Domžale”

Rekordno leto in še več umetne inteligence

Obrtna zbornica Domžale z veseljem sporoča, da je letošnja sedma sezona projekta »Štartaj Domžale« dosegla nove mejnike, saj je na predavanjih in delavnicah v šestih tednih sodelovalo skoraj 100 posameznikov. Projekt, ki ga je vodila Mellanie Grudniik, poteka v tesnem sodelovanju in s sofinanciranjem Občine Domžale.

Cilj projekta je bodoče podjetnike opremiti z znanjem in veščinami, kako od ideje do denarja na računu. Letos smo poseben poudarek namenili implementaciji umetne inteligence (AI) v vse faze poslovanja. Udeleženci so poleg modulov s strani različnih priznanih predavateljev prejeli tudi brezplačno mentoriranje, pri čemer zmagovalce za nagrado čaka obsežnejša mentorska podpora.

Na zadnjem modulu je svoje ideje predstavilo 16 bodočih ali obstoječih podjetnikov. Strokovna komisija je izbrala naslednje tri najboljše projekte:

  1. mesto: Spletna trgovina sebi-in-zase.si, Mark Debeljak iz Domžal: Ideja nas je prepričala s poudarkom na prepoznavanju čustev že od malih nog. Njegov projekt, ki se uspešno uveljavlja v slovenskih vrtcih in šolah, naslavlja perečo težavo medvrstniškega nasilja in medsebojne odtujenosti po pandemiji. Komisijo je navdušilo, da projekt omogoča otrokom in mladim delo s karticami ter neposredno človeško interakcijo, ki je glede na tematiko bistvena.
  2. mesto: Prehransko svetovanje za živali, Andraž Jamšek iz Komende: Mlad kmet Jamšek nas je prepričal z inovativnim pristopom k prehranskemu svetovanju za živali, podprtim s konkretnimi rezultati in prihranki v slovenskem kmetijstvu. Specializiral se je za učinkovitejše krmljenje krav molznic, kar vodi v izboljšano donosnost za živinorejce in povečano mlečnost.
  3. mesto: Avtomatska kontrola kakovosti, Ana Blaž & Blaž Rolih iz Domžal: Študenta računalništva sta nas navdušila z rešitvijo, ki s pomočjo AI orodij izboljša kakovost, zmanjša stroške in zagotovi doslednost v kvaliteti proizvodnih procesov. Njuna rešitev odpravlja težave, ki jih povzroča človeški faktor v kontrolah kakovosti, s čimer preprečuje potencialne zavrnitve izdelkov z napako.

Vsi udeleženci projekta so pokazali izjemno zavzetost in inovativnost, ki bosta nedvomno prispevali k nadaljnjemu razvoju podjetništva v naši občini.

Za več informacij o projektu in letošnjih zmagovalcih obiščite našo spletno stran Štartaj Domžale.

Avtor in foto: Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Tagi