Pri domžalskih poklicnih gasilcih na dnevu odprtih vrat

Poklicni gasilci CZR Domžale vsako leto v mesecu oktobru – mesecu požarne varnosti pripravijo dan odprtih vrat, na katerem se obiskovalci lahko pobližje seznanijo z njihovim delom, si ogledajo intervencijska vozila in opremo, vedno pa pripravijo tudi praktične prikaze gašenja in reševanja ter pravilnega ravnanja ob nepredvidljivih situacijah. Poseben poudarek dajo tudi na zanimivih in poučnih delavnicah za otroke, na katerih se lahko preizkusijo v različnih gasilskih veščinah.

V petek, 29. septembra 2023, so poklicni gasilci Centra za zaščito in reševanje Domžale organizirali dan odprtih vrat, na katerem so se obiskovalci pobližje seznanili z njihovim delom, si ogledali intervencijska vozila in opremo, prikaze gašenja začetnih požarov ter se seznanili še z marsičem zanimivim in koristnim. Dogodek je bil še posebej namenjen mladim družinam, saj je bil za otroke na voljo poligon s številnimi gasilskimi aktivnostmi, kjer so lahko pokazali svoje veščine in se prelevili v prave gasilce.

Lepo jesensko sočno vreme je nakazovalo, da bo letošnji dan odprtih vrat nekaj posebnega. In res je bil. Obisk je bil nad pričakovanji, saj se je na parkirišču pred poklicno gasilsko enoto zbralo polno obiskovalcev, med katerimi so prevladovali otroci in njihovi starši, ki so si z zanimanjem ogledali vse, kar so pripravili poklicni gasilci. Otroci so se lahko preizkusili v najrazličnejših gasilskih veščinah, saj so za njih pripravili devet različnih poligonov.

Otroci, mlajši od pet let, so lahko oblečeni v gasilska oblačila vozili mini gasilske avtomobile, vmes pogasili gorečo hišo ter rešili medvedka. Gasilski poligon za otroke od pet do deset let je terjal že večjo preizkušnjo. Oblečeni v gasilske obleke, so nosili tudi dihalnike, spajali gasilske cevi, hodili čez položene lestve, s kladivom tolkli po ovirah, plezali skozi predore, gasili gorečo hišo in na koncu še plezali po lestvi in rešili igračo. Poligon nad deset let pa je zahteval že pravo akcijo, saj so oblečeni v gasilska oblačila in z gasilnimi dihalkami morali napolniti skozi luknjo z ročnikom posodo z vodo, odvleči ponesrečenca (lutko) do konca poligona, zatem pa še z vrvjo potegniti breme. Zanimivo je bilo preiskovanje prostorov, kjer so s termovizijsko kamero v gosti megli iskali predmete. Seveda so gasilci predstavili tudi pestro izbiro gasilskih vozil, otroci so se preizkusili v gašenju ognja z gasilnikom, se poizkusili v temeljnih postopkih oživljanja z uporabo AED, s pnevmatskimi škarjami so morali prenesti teniške žogice v igri tri v vrsto in kot zadnja je bila na vrsti žičnica, kjer so otroke v varnostnih vrečah potegnili pod streho gasilskega doma. Za nagrado ob opravljenih nalogah pa je sledila tudi nagrada.
Ob koncu pa so si ogledali, kako poteka čisto prava intervencija, gašenje gorečega vozila in izrez ponesrečencev iz avtomobila.

»Na dnevu odprtih vrat v našem centru dajemo velik poudarek – ne samo ob mesecu požarne varnosti, temveč celo leto – sodelovanju z najmlajšimi. To je zelo hvaležna publika, saj vsi hočejo biti gasilci. Dan odprtih vrat imamo tudi zaradi tega, ker je dober občutek, ko vidiš, da si občudovan, mi pa vse to poskušamo vrniti z našimi aktivnostmi na raznih dogodkih za otroke, kjer smo vedno prisotni. S tem se želimo približati najmlajšim, okrepiti požarno zavest, spodbujati pomoč ipd. Vabimo vse šole in vrtce, da nas ob predhodni najavi obiščejo v mesecu oktobru, mesecu požarne varnosti, kjer jim bomo z veseljem pokazali naš delovni vsakdan in seveda tudi vozni park,« je za naš portal povedal direktor CZR Domžale Andrej Jarc.

CZR Domžale je z dnevom oprtih vrat tradicionalno vstopil v mesec oktober, ko je pri njih zares veselo in pestro. V oktobru, v času meseca požarne varnosti jih namreč obiščejo otroci iz okoliških vrtcev in šol, ki si ogledajo opremo, vozila, seznanijo pa se tudi z delom poklicnega gasilca.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi