Preprost recept za okusno sladico, okus pa božanski!

Browniji z malinami

Obljubimo, da je recept zares preprost, tudi za začetnike. In ne, ne potrebujete gore sestavin, ki jih najdete le v izbranih trgovinah. Če se vam zaradi kombinacije čokolade in maline pocedijo sline in časa nimate na pretek, potem berite dalje – ne bo vam žal!

Najprej naj povemo, da objavimo le preverjene recepte, ki so se že znašli na domačih mizah in v želodčkih hvaležnih sodelavcev in prijateljev. Tako da recept res ni zapleten in od nas ne terja preveč časa. Browniji z malinami so reees okusni in sočni.

Kombinacija čokolade in maline je priljubljena predvsem zaradi ravnotežja okusov. Čokolada sladici podari bogato in kremasto strukturo z odličnim okusom, malina pa jo odlično dopolni s svežo, rahlo kislo noto.

Kot obljubljeno pa tudi ne potrebujete veliko sestavin. Moka, sladkor, jajca, maslo, sol … To imate že vse doma. Še nekaj sestavin nakupite pa ste pripravljeni!

Za pripravo sladice potrebujete: 

  • 300 g jedilne čokolade
  • 250 g masla
  • 200 g rjavega sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 4 velika jajca
  • 140 g gladke moke
  • 50 g kakava v prahu
  • 200 g svežih ali zamrznjenih malin

Postopek pa je takšen: 

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Manjši pravokoten pekač (velikosti 20 x 30 cm) obložimo s papirjem za peko. V skledo presejemo moko in kakav v prahu. Sestavini dobro premešamo.

Čokolado nalomimo ali narežemo na majhne koščke, ki jih stresemo v kozico. Dodamo na koščke narezano maslo, sladkor in sol ter pristavimo na kuhalnik. Vsebino za nizki temperaturi počasi segrevamo in občasno dobro premešamo s kuhalnico. Ko se vse sestavine stopijo in nastane gladka čokoladna zmes, kozico odstavimo.

V čokoladno zmes z ročno metlico postopoma, enega za drugim, vmešamo jajca. Nato dodamo še mešanico suhih sestavin in mešamo še toliko časa, da nastane enotno in gladko testo brez grudic. V testo nežno in počasi s kuhalnico (ali lopatko) vmešamo maline. Testo pretresemo v pripravljen pekač in ga s kuhalnico (lopatko) enakomerno razporedimo po njem in po vrhu lepo pogladimo. Pečemo ga v ogreti pečici na srednji višini 30 minut. Testo mora biti v sredini še nekoliko mehko in “tekoče” (če želimo, da je testo bolj čvrsto, čas peke podaljšamo za 5 do 10 minut).

Pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se testo ohladi na sobno temperaturo, potem pa ga dve do tri ure hladimo še v hladilniku. Ohlajeno testo vzamemo iz hladilnika, narežemo na poljubno velike kvadrate ali pravokotnike, ki jih serviramo na krožnik ali pladenj in postrežemo.

Nekaj predlogov in opomb: 

  • izberite malo boljšo jedilno čokolado (zaradi okusa);
  • zamrznjene maline so boljša izbira, ker imajo več soka, ko jih odmrznemo, kar dodatno navlaži testo;
  • vzemite si minutko več in res presejte moko in kakav v prahu – za testo brez grudic;
  • morda se vam bo zdelo, da je testo še vedno tekoče, a za sočnost sladice predlagam, da ga ne pečete predolgo – mora biti še nekoliko mehko. 

Vir: Okusno.je

Foto: Okusno.je, Asya_24 by Pixabay

Tagi