Preprost recept za okusno sladico, okus pa božanski!
Browniji z malinami

Obljubimo, da je recept zares preprost, tudi za začetnike. In ne, ne potrebujete gore sestavin, ki jih najdete le v izbranih trgovinah. Če se vam zaradi kombinacije čokolade in maline pocedijo sline in časa nimate na pretek, potem berite dalje – ne bo vam žal!
Najprej naj povemo, da objavimo le preverjene recepte, ki so se že znašli na domačih mizah in v želodčkih hvaležnih sodelavcev in prijateljev. Tako da recept res ni zapleten in od nas ne terja preveč časa. Browniji z malinami so reees okusni in sočni.
Kombinacija čokolade in maline je priljubljena predvsem zaradi ravnotežja okusov. Čokolada sladici podari bogato in kremasto strukturo z odličnim okusom, malina pa jo odlično dopolni s svežo, rahlo kislo noto.
Kot obljubljeno pa tudi ne potrebujete veliko sestavin. Moka, sladkor, jajca, maslo, sol … To imate že vse doma. Še nekaj sestavin nakupite pa ste pripravljeni!
Za pripravo sladice potrebujete:
- 300 g jedilne čokolade
- 250 g masla
- 200 g rjavega sladkorja
- 1 ščepec soli
- 4 velika jajca
- 140 g gladke moke
- 50 g kakava v prahu
- 200 g svežih ali zamrznjenih malin
Postopek pa je takšen:
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Manjši pravokoten pekač (velikosti 20 x 30 cm) obložimo s papirjem za peko. V skledo presejemo moko in kakav v prahu. Sestavini dobro premešamo.
Čokolado nalomimo ali narežemo na majhne koščke, ki jih stresemo v kozico. Dodamo na koščke narezano maslo, sladkor in sol ter pristavimo na kuhalnik. Vsebino za nizki temperaturi počasi segrevamo in občasno dobro premešamo s kuhalnico. Ko se vse sestavine stopijo in nastane gladka čokoladna zmes, kozico odstavimo.
V čokoladno zmes z ročno metlico postopoma, enega za drugim, vmešamo jajca. Nato dodamo še mešanico suhih sestavin in mešamo še toliko časa, da nastane enotno in gladko testo brez grudic. V testo nežno in počasi s kuhalnico (ali lopatko) vmešamo maline. Testo pretresemo v pripravljen pekač in ga s kuhalnico (lopatko) enakomerno razporedimo po njem in po vrhu lepo pogladimo. Pečemo ga v ogreti pečici na srednji višini 30 minut. Testo mora biti v sredini še nekoliko mehko in “tekoče” (če želimo, da je testo bolj čvrsto, čas peke podaljšamo za 5 do 10 minut).
Pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se testo ohladi na sobno temperaturo, potem pa ga dve do tri ure hladimo še v hladilniku. Ohlajeno testo vzamemo iz hladilnika, narežemo na poljubno velike kvadrate ali pravokotnike, ki jih serviramo na krožnik ali pladenj in postrežemo.
Nekaj predlogov in opomb:
- izberite malo boljšo jedilno čokolado (zaradi okusa);
- zamrznjene maline so boljša izbira, ker imajo več soka, ko jih odmrznemo, kar dodatno navlaži testo;
- vzemite si minutko več in res presejte moko in kakav v prahu – za testo brez grudic;
- morda se vam bo zdelo, da je testo še vedno tekoče, a za sočnost sladice predlagam, da ga ne pečete predolgo – mora biti še nekoliko mehko.
Vir: Okusno.je
Foto: Okusno.je, Asya_24 by Pixabay