Prekolesarili bodo 1.225 kilometrov za otroke iz socialno ogroženih družin. Pridružite se jim lahko tudi v Kamniku

Dobrodelno okrog Slovenije 2023

Kolesarji so tudi letos zavrteli pedale okoli Slovenije za dober namen. V projektu Dobrodelno okrog Slovenije bodo s skupnimi močmi zbirali sredstva namenjena nakupu koles za otroke iz socialno ogroženih družin. Od začetka projekta pa do danes so kolesarji obdarili že več kot 80 otrok, ki so se razveselili novega kolesa. Cilj letošnjih darovanih kilometrov je razveseliti in obdariti še več otrok. Kolesarjem se na poti lahko pridružite tudi vi.

Rekreativna kolesarska vožnja za dober namen, »Dobrodelno okrog Slovenije«, bo med 2. in 6. majem potekala že četrto leto. Rekreativni kolesar Dami Zupi bo v družbi somišljenikov, s cestnim kolesom prekolesaril 1.225 kilometrov.

Kilometre bodo kolesarji nabirali za nova kolesa, ki bodo razveselila otroke iz socialno ogroženih družin. Poleg tega bodo kilometre darovali tudi za projekt Zveze diabetikov Slovenije #DarujemKilometre.

Letos bo dobrodelni krog okoli Slovenije potekal v petih etapah. Karavana je na pot krenila 2. maja, ob 7.30 iz Novega mesta, v soboto, 6. maja bo dobrodelni krog v Novem mestu tudi zaključila. Posamezne etape so dolge med 250 in 270 kilometrov, najdaljša pa je prav prva etapa, ki se zaključi v Portorožu. Kolesarje bo pot vodila skozi Kamnik v četrtek, 4. maja 2023 v sklopu 3. etape na trasi od Kobarida do Velenja.

Šestindvajsetim kolesarjem, ki bodo prevozili 1.225 kilometrov dolgo traso, se lahko kjerkoli in kadarkoli pridružite tudi ostali kolesarski navdušenci in v njihovi družbi prekolesarijo del poti. Veseli pa bodo tudi navijačev, ki jih bodo spremljali ob poti in na postankih. Na spletni strani www.dos.si so objavljene posamične etape, v živo pa lahko spremljate tudi kje se nahajajo.

»Z nami lahko prevozite tri ure, 20 kilometrov ali nas samo moralno podprete – pridete na eno od postajališč in nam stisnete roko, nas pozdravite, zaploskate, bodrite, motivirate,« je na dogodek povabil Zupi.

Dobrodelno okrog Slovenije 2023, 2, maja 2023 v Ribnici, Slovenija. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

“Naša želja je biti športno aktivni in hkrati dobrodelni. Tudi letos si želimo skupaj s kolesi obdariti otroke. Poleg tega je kolesarjenje za otroke pomembno, saj je to športna aktivnost pri kateri deluje celo telo. Otrok tako pridobiva na mišični moči, ravnotežju in koordinaciji hkrati pa se zabava in raziskuje svet okoli sebe. Veseli me, da se je letos projektu pridružila Zveza društev diabetikov Slovenije, in sicer v okviru kampanje #DarujemKilometre. Z nami bosta tako vseh pet etap prekolesarila kolesarja, ki živita s sladkorno boleznijo. Ob tem naj izpostavim, da nas boste na poti lahko spremljali tudi pred ekrani, in sicer preko naše spletne strani dos.si,” nam je zaupal Dami Zupi.

Dobrodelno okrog Slovenije 2023, 2. maj 2023 v Ribnici, Slovenija. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

zakolo5 na 1919

Plemenit namen DOS pa je možno podpreti s sms-sporočilom zakolo5 na 1919 in tako prispevati 5 €, ali izvedete nakazilo na: Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: si56 0214 0001 5556 761, Sklic: 00 905, Namen: Za kolo

Helena Zevnik Rozman iz Slovenske karitas je ob štartu akcije povedala, da je DOS eden tistih inovativnih projektov, ki spodbuja dobrodelnost predvsem med mladimi, zato so tudi sami mlade sodelavce iz Mlade karitas spodbudili, da kot prostovoljci pomagajo pri organizacijski podpori in tako uvidijo, da lahko širijo dobrodelnost tudi na tako zanimiv način, kot je nabiranje kolesarskih kilometrov. Ob tem je izpostavila, da se družine in njihovi otroci vsako leto iskreno razveselijo koles, saj je tudi kolo tisto, ki otroke identificira z drugimi.

»Običajno imajo otroci iz socialno ogroženih družin rabljena kolesa ali jih sploh nimajo, danes pa je kolo že simbol, da si vreden v družbi. Primer: v družini z grdo ločitvijo in nizkimi dohodki je lahko kolo v nekem trenutku blažilec stiske za otroka. Kolo tem otrokom sporoča: vredni ste, prav je, da ste enakovredni v naši družbi! Pomeni jim nekaj, česar dotlej še niso imeli,« je izpostavila Zevnik Rozman.

Če se želite kolesarjem na poti pridružiti tudi vi, lepo vabljeni k ogledu razporeda etap na spletni strani www.dos.si.

Petra Petravič; Foto: Vid Ponikvar / Sportida

 

Tagi