Prehodili smo pol poti okoli Zemlje, letos gremo še dlje

V letu 2022 v sklopu projekta inPlaninec realizirali kar 39 pohodov

InPlaninci se skoraj nimamo časa ozreti na vse prehojene poti v lanskem letu, saj smo ves čas, kljub zimi in snegu, nadvse aktivni. Leto 2023 smo začeli kar v Nebesih. Dobesedno. Slepi in slabovidni planinci so se namreč prvo soboto novega leta udeležili nočnega pohoda na Nebesa, 602 m visok hrib nad Šentrupertom na Dolenjskem. 22. januarja 2023 pa so prehodili prvo etapo po Moravški planinski poti, v začetku februarja bodo še drugo in tretjo.

Tako trenirajo za nadaljevanje pohodov po Slovenski planinski poti, ki jo bodo letos dokončali. Ampak še prej se vendarle ozrimo v leto 2022. Lani smo v projektu inPlaninec realizirali kar 39 pohodov. Bili smo na Slivnici, na Mrzlici, v Artvižah in Škocjanskih jamah, na Zelenici, Klopnem vrhu, kar trikrat na Boču, na Plačkem stolpu, Sinjem vrhu in Javorniku, na Dobrči, v Peklu pri Borovnici, na Gori Oljki, v Vratih, na Kriški gori, Kalu, Svetini, Ermanovcu, Stolu, Voglu, prehodili smo pot iz Trente preko Prehodavcev na Sedmera jezera ter pot iz vasi Krn na vrh Krna ter mimo Krnskega jezera do Komne, dvakrat smo bili na Uršlji gori, prav tako dvakrat na Mariborskem Pohorju, pa na Kofcah, Gospodični, Jančah, Bohorju, v Dragi, Blagovici, na Hleviški planini, Resevni, Poreznu, Krimu, na pohodih od Litije do Čateža in po Poti treh zvonov, leto pa smo sklenili z nočnim pohodom na Ušte.

Najštevilčnejši pohod je bil na Goro Oljko z 254 udeleženci, slepi in slabovidni pa so osvajali tudi dvatisočake. Vsi pohodniki smo se pošteno nakorakali, vključno s tistimi na vozičkih, so opravili skoraj 25 tisoč kilometrov oziroma natančneje – 24.804,5 kilometra. Če bi šli po ekvatorju okrog Zemlje, bi prišli krepko čez polovico poti!

Na slliki velika skupinska slika inPlanincev na parkirišču med dvema hišama, (foto: arhiv inPlaninec)

Pohodov se je udeležilo 2796 inPlanincev, poleg oseb s posebnimi potrebami tudi številni prostovoljci in spremljevalci, brez katerih bi bili pohodi neizvedljivi. V lanskem letu so opravili kar 16.911 prostovoljnih ur.

Načrti za leto 2023

Projekt inPlaninec poteka v duhu povezovanja različnih vrst invalidnosti in sprejemanja raznolikosti ter posebnih potreb. Ko gremo skupaj v hribe slepi, slabovidni, gluhi, naglušni, nevrorazlični AMA in gibalno ovirani, povezovanje prestopi meje deljenja poti in doseže medsebojno podpiranje. Nevrorazlični AMA, slepi in slabovidni ter gluhi in naglušni se na poti do cilja velikokrat postavijo v vlogo prostovoljcev in pomagajo gibalno oviranim in tako so na cilju zmagovalci vsi.

Vse delovne skupine imajo tudi za letos smele načrte. Delovna skupina inPlaninci z okvaro sluha bo izpeljala že šesto leto akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah (GSPK). Gluhi/naglušni se bodo podali na 37 inkluzijskih pohodov z namenom planinarjenja, nekateri pa tudi kot spremljevalci/prostovoljci.

Na sliki žensko na invalidskem vozičku peljejo po makadamski cesti s pomočjo vrvi spredaj dva moška, zadaj eden potiska, v ozadju hodi skupina, (foto: arhiv inPlaninec)

Slepi in slabovidni planinci, združeni v delovno skupino Odločen korak, za letos načrtujejo 37 pohodov. V sodelovanju s KPŠRD »Karel Jeraj« bodo končali štiriletni projekt – prehoditi celotno Slovensko planinsko pot.

Prvi žig so v dnevnik odtisnili, 8. februarja 2020, na Mariborski koči na Pohorju, zdaj pa so že povsem blizu zadanemu cilju. Zaključek SPP bo na Debelem Rtiču, 23. septembra 2023, ob slovenskem dnevu športa in mednarodnem dnevu znakovnih jezikov.

Tudi delovna skupina GOGO – Gibalno ovirani gore osvajajo začenja četrto leto organiziranja inkluzijskih pohodov po slovenskih vrhovih. V načrtu imajo najmanj dvanajst inkluzijskih pohodov in še štiri v sklopu izobraževanj za strokovni kader.

Paraplezalci, med njimi so slepi, slabovidni, osebe z avtistično motnjo, cerebralno paralizo in drugimi stanji oz. invalidnostmi, bodo že tretje leto nadaljevali vzpenjanja po oprimkih v umetnih stenah in skalah v naravi. Skupaj s skupino inplanincev z okvaro sluha nameravajo izvesti tečaj športnega plezanja. Predstavitev športnega plezanja in možnost preizkusa športnega plezanja za osebe z okvaro sluha, bo potekala v petek, 24.2.2023, ob 18. uri v prostorih Plezališča Tivoli. Vabijo vse, ki jih plezanje vsaj malo zanima.

V delovni skupini Nevrorazlični AMA bodo v letošnjem letu izvedli inkluzijske pohode Skupaj v hribe in zaobšli morebitne prepreke za polno doživljanje gora, aktivno in v družbi. Nadaljevali bodo sodelovanje z Društvom ASPI, Zvezo Sožitje in Sončkom, odpirajo pa se tudi nove možnosti za sodelovanje z drugimi organizacijami s področja nevrorazličnosti.

Na sliki skupina planincev na travnatem pobočju pred spomenikom, (foto: arhiv inPlaninec)

Svoje delo bo letos končala delovna skupina, ki pripravlja spletno aplikacijo inPlaninec – planinske poti dostopne invalidom in osebam na vozičkih. Odbor bo v zadovoljstvo vseh začel z vpisovanjem poti v aplikacijo, za izvedbo pa jim manjka še nekaj sredstev in zbiranje še vedno poteka. Optimizirali bodo dostopnost in se usmerili na prijazno uporabniško izkušnjo. Spletna aplikacija bo delovala na računalniku, mobilni napravi in pametnem telefonu.

in Planinec-banner 16×9-1.cdr

Avtor: Zvezdana Bercko; Foto: arhiv InPlaninci

 

Komentarji uporabnikov
Tagi