Predsednik GZ Domžale Matjaž Korošec dopolnil 60 let. Iskrene čestitke!

Pred hišo predsednika Gasilske zveze Domžale in vodjo III. izmene poklicne gasilske enote CZR Domžale Matjaža Korošca na Ulici Antona Skoka v Domžalah mlaj stoji, ki mimoidoče opozarja, da v njej jubilant živi. Matjaž je namreč danes dopolnil okroglih 60 let. Jubilej obeležuje s še večjim zavedanjem in spoštovanjem do življenja, saj je bil lani pozimi na pragu smrti, ko je doživel srčni zastoj. Družinskim članom, ki so bili takrat doma, svojim poklicnim kolegom iz CZR Domžale in reševalcem NMP Domžale pa gre zasluga, da se je Matjaž ponovno vrnil v življenje. Prav zaradi tega je praznovanje rojstnega dne zanj toliko bolj dragoceno.

Matjaž Korošec je že vse življenje gasilec od nog do glave, saj je z gasilstvom povezan poklicno in prostovoljno. Kot poklicni gasilec je zaposlen na Centru za zaščito in reševanje Domžale, kjer je vodja III. izmene, na prostovoljni ravni pa je aktiven v PGD Domžale-mesto, kjer je bil več let poveljnik. Leto dni in pol pa opravlja funkcijo predsednika Gasilske zveze Domžale, kar mu predstavlja velik izziv, saj si želi, da bi uresničili cilje, ki so si jih zadali, obenem pa krepili vlogo in pomen gasilstva na Domžalskem. Svoje delo vedno opravlja vestno in predano, vedno pa je pripravljen priskočiti na pomoč sočloveku v stiski ali življenjski ogroženosti. S svojimi dolgoletnimi izkušnjami, bogatim znanjem in močno voljo v domžalsko gasilsko sredino prinaša dodano vrednost, obenem pa je navdih in zgled mlajšim generacijam gasilk in gasilcem.

Praznovanje okrogle obletnice Matjaža je bilo seveda gasilsko obarvano. Pred prazniki je praznovanje pripravil za svoje sodelavce iz CZR Domžale, predstavnike GZ Domžale in gasilskih društev ter prijatelje. Med drugim se je praznovanja udeležila tudi delegacija Vatrogasne zajednice grada Koprivnice pod vodstvom Iveka Golubića, ki so mu izročili kip svetega Florijana, delo kiparja iz Koprivnice. V imenu sodelavcev iz CZR Domžale mu je njegov namestnik Martin Juteršek izrekel čestitke ter izročil darilo, v katerem je bil tudi bon za nakup novega kolesa. Ob tej priložnosti ga je povabil, da se pridruži njihovi ekipi na kolesarjenju. Čestitke in darilo je Matjažu v imenu GZ Domžale izročil podpredsednik Anton Pavlič. Vsi zbrani so Matjažu zaželeli iskrene čestitke ob jubileju, obilo zdravja in da bi uresničil vse zastavljene cilje. Ker pa mora praznovanje vsebovati tudi malo šaljive vsebine, so mu za to priložnost sodelavci pripravili manjšo nalogo, ki jo je moral Matjaž opraviti. Seveda pri tem ni bilo težav, je bilo pa ob tem veliko smeha in dobre volje.

Gasilstvo je Matjažev način življenja

Z gasilstvom je Matjaž povezan že od mladosti, saj se je gasilcem pridružil z osmimi leti. Lahko bi rekli, da je šel po stopinjah svojih prednikov, saj sta bila oba njegova dedka ustanovna člana prostovoljnih društev, gasilec je bil tudi njegov oče, najprej prostovoljni, nato pa še poklicni v Leku. Matjaževo prvo društvo je bilo PGD Jarše Rodica, kjer je aktivno deloval do 1987. Istočasno je bil tudi član PIGD Induplati ter pozneje PIGD Helios. Po poroki in preselitvi v Domžale je leta 1987 prestopil v PGD Domžale – mesto, kjer deluje še danes. V tem društvu je 15 let opravljal funkcijo poveljnika društva, 10 let podpoveljnika GZ Domžale, aktivno deloval z mladino in veterani, kot član pa se je udeležil gasilske olimpijade v Berlinu 1993. V poklicne vode je stopil po končani gasilski šoli, in sicer v Center požarne varnosti Količevo leta 1997, ki se je pozneje preimenoval v Center za zaščito in reševanje. V službi opravlja funkcijo vodje izmene, kot prostovoljec pa je predsednik GZ Domžale ter aktiven član PGD Domžale – mesto. Gasilec je tudi njegov sin Matija, ki stopa po očetovi poti, saj je tako kot on prostovoljni in poklicni gasilec.

Lani februarja je Matjaž doživel zastoj srca. K sreči so bili vsi družinski člani doma in so mu zaradi znanja, ki ga imajo, lahko pomagali. Na kraj so v zelo kratkem času prispeli reševalci NMP Domžale in Matjaževi poklicni kolegi iz CZR Domžale. Po dolgotrajnem oživljanju z defibrilatorjem se je Matjaž ponovno vrnil v življenje. Nato je uspešno prestal operacije in počasi okreval. Je pa dogodek pustil pri njem pečat z nekim novim zavedanjem o življenju.

Zadnja leta njegov čas zapolnjujejo njegovi vnuki, saj ima dva vnuka in tri vnukinji. Zadnja vnukinja je na svet prijokala nekdaj dni pred Matjaževim 60. rojstnim dnevom.

Iskrenim čestitkam ob jubileju se Matjažu pridružuje tudi naše uredništvo.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Janez Ravnikar

Tagi