Pred cerkvijo sv. Martina v Dobu blagoslovili kmetijsko mehanizacijo

Na trg svetega Martina pred istoimensko cerkvijo v Dobu, so na nedeljo Kristusa kralja vesoljstva, mnogi pripeljali svoje kmetijske delovne stroje -traktorje, saj je po sveti maši sledil blagoslov le-teh. 

Če smo se na zahvalno nedeljo zahvalili Bogu za prejete darove zemlje, ne smemo pozabiti, da so delček darov pridobili tudi zahvaljujoč njim, zato je prav, da se Bogu zahvalimo in priporočimo za varno delo z njimi v prihodnje. Čeprav je največ dela v spomladanskih in jesenskih dneh, ne mirujejo niti sedaj, saj je delo v gozdovih eno izmed težjih in z največ poškodbami. Delo s traktorji gre hitro in lahko, a je tudi nevarno, o čemer pričajo številne nesreče in zato je prav, da slednji prejmejo blagoslov, ki je obenem priporočilo in zahvala za varno rokovanje in delo v preteklem in prihodnjem letu. 

Preden je domači župnik Jure Ferlež blagoslovil traktorje, sta v vrste mlajših ministrantov z izrečenimi obljubami stopila Tine in Benjamin. Beseda zahvale ni obšla niti pevcev, pevk, organistov in zborovodij, saj v tem tednu goduje sveta Cecilija zavetnica cerkvene glasbe. Na koncu je omenil še eno zavetnico, kateri so naši predniki namenili v cerkvi svetega Martina kar dva mesta, sveto Katarino priprošnjico za zdravo pamet. Predniki so že vedeli zakaj mora biti tako, kajti brez zdrave pameti in zdrave kmečke logike gre težko. No ne ravno vsem, nekateri se na vse skupaj požvižgajo in kakor pravijo se znajdejo, a ni vrag, da ne bi v nekem grmu rasla palica, ki bo pasala na njihovo …

Avtor: djd; Foto: djd
Tagi