Prazniki so čas za peko piškotov!

Poznate takšne recepte, h katerim se vračate že vrsto let? Eden izmed takšnih pri meni je zagotovo recept za bananino-čokoladne mehke kekse. Okusni piškoti s čokoladnimi koščki, priokusom sladke banane in okusa polnimi orehi? Dobitna kombinacija!
Pozabite na kupljene piškote! Ti piškoti so preprosti za pripravo, a navdušijo z odličnim okusom. Sama priprava vam ne bo vzela preveč časa, piškoti pa bodo zagotovo prava poslastica za vse sladokusce – od najmlajših do tistih malo starejših in zrelejših. Lahko jih lično zavijete in podarite za novoletno darilo – kdo se ne bi razveselil okusnega darila?
Preden začnete z branjem recepta, iz hladilnika vzemite maslo. Mehko se najbolje obnese.
Kaj potrebujete za približno 40 piškotov:
- 100 g masla
- 150 g rjavega sladkorja (lahko tudi bel sladkor)
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta (ali 2 vanilijeva sladkorja)
- 1 srednje velika banana
- 1 jajce
- 320 g moke (lahko pol bele, pol pa polnozrnate)
- pol pecilnega praška
- ščepec soli
- 200 g sesekljane jedilne čokolade (ali čokoladnih kapljic)
- 160 g sesekljanih orehov
Če se počutite zares praznično, pa jih še okrasite:
- 100 g jedilne čokolade
- 90 ml sladke smetane
- 100 g sesekljanih orehov / mandljev / lešnikov
Sedaj pa zavihtite kuhalnico, postopek ne predstavlja velikega kulinaričnega izziva …
Najprej stepite maslo, sladkor in vanilijev sladkor, nato pa dodajte jajce in banano, ki ste jih prej zmečkali z vilicami. V roke vzemite kuhalnico in dodajte moko s pecilnim praškom in soljo ter čokolado in orehe.
Pekač obložite s papirjem za peko, z žličko pa oblikujte manjše kupčke. Kupčki se bodo malo razlezli, zato naj bo med njimi nekaj prostora. Pecite 10 do 12 minut pri 180 stopinjah. Pečeni piškoti so še vedno mehki, zato jih ne pecite predolgo časa.
Piškote lahko okrasite in obogatite s čokolado: čokolado in smetano stopite, da zavre in se čokolada stopi. Na sredino pečenih piškotov dodajte žličko čokolade in potresite z orehi, mandlji ali lešniki, kar vam je ljubše.
Nasvet: Glede na to, da že sama banana piškotom doda veliko sladkega okusa, lahko zmanjšate količino sladkorja. Objavljene količine so iz originalnega recepta, zato jih nisem spreminjala, sama pa ponavadi količino sladkorja zmanjšam, saj se mi zdi že banana precej sladka.
Okusno praznično sladkanje v krogu najdražjih želimo.
Vir: kulinarika.net
Foto: Freepik, kulinarika.net

