Prazničen december -prebudite otroka v sebi in ustvarjajte skupaj z najmlajšimi

Pravkar smo vstopili v december. Zimski mesec, ki je navkljub mrazu za marsikoga najbolj čaroben in prazničen mesec v celem letu. Je čas veselja, razigranosti in pričakovanj. Kreativnega ustvarjanja z otroki in priložnost za prebujanje otroka, ki je v nas odraslih.

Čas, ki ga namenimo otrokom je neprecenljiv. Ob tem pa se snujejo občutki, ki ostanejo za vedno. Skupno ustvarjanje, peka domačih prazničnih dobrot, igranje številnih družabnih iger, ter okraševanje jelke in doma, so izjemno pomembne priložnosti za druženje, gradnjo vezi in zaupanja. Pomembne so tako za otroke, kakor tudi za nas, odrasle, saj kreativno ustvarjanje in druženje z otroki v nas prebuja našega notranjega otroka, ki si želi priložnosti, da se lahko izrazi.

Navade in običaji predstavljajo pomembno kulturno dediščino, ki se ravno s pomočjo prenosa na mlajše generacije ohranja. Ustvarjanje nagovarja proces zaključevanja začetega in obuja stare običaje. Spodbuja kreativnost in otrokom pomaga pri razvoju fine motorike.

Ne le ustvarjanje kot takšno, tudi ambient in atmosfera, ki se oblikujeta s skupnim druženjem, medsebojno pomočjo in sodelovanjem, pričarajo toplino doma polnega smeha, veselja in sproščenosti. Vonj po ravnokar doma pečenih piškotih in dišečih svečah še dodatno nagovarja prijetne občutke, ki se zasidrajo globoko v nas in tam tudi ostanejo.

Naj letošnji december prebudi otroka tudi v odraslih

Na Domžalcu smo zbrali nekaj namigov, kako lahko z domišljijo in kančkom ustvarjalnosti, skupaj z otroki pričarate pravljičen december in ob tem tudi v sebi prebudite majhnega otroka.

  • Adventni koledar

Lahko ga izdelate tudi sami, s pomočjo majhnih izdelkov, čokoladic, etc, ki v trgovini pritegnejo vašo pozornost. Raje ga personalizirajte in tako polepšajte čaroben predbožični čas. Vsak dan lahko škrnicelj odpre en član gospodinjstva. Odprarnje lahko popestrite tako, da vsak škrnicelj vsebuje nekaj lego kock iz seta in tako skupaj sestavljajte zgodbo ter jo na koncu primerjajte s prvotnim načrtom.

  • Drevesce na najljubši sprehajalni poti

Okrasite drevesce, ki ga že nekaj časa občudujete na sprehajalni poti in si tako polepšajte sprehod.

  • Reciklirani odpadki

Reciklirajte odpadke, npr. prazne kapsule kave ter jih kot prikazano na spodnji fotografiji uporabite za novoletne okraske.

  • Adventni venčki

Uporabite domišljijo in izdelajte adventne venčke, ki bodo krasili vhodna vrata

  • Novoletne voščilnice

Novoletne voščilnice lahko tudi sami izdelate doma. Ročno izdelane voščilnice so unikatne in imajo posebno vrednost.

  • Domača potica

Preizkusite se v peki potice. Specite potico in ohranite tradicijo. Če je potica trenutno še prevelik zalogaj, se lahko posvetite peki enostavnih piškotov.

  • Hiška dobrih želja ali aktivnosti

Izdelajte hiško dobrih želja ali aktivnosti. Vanjo spravite listke, kjer so zapisane lepe želje ali dejavnosti, ki jih boste v zimskih mesecih prebirali in udejanjali skupaj z otroki.

  • Praktična novoletna darila

V decembru lahko izdelate tudi praktična novoletna darila, kot so sveče, mila, okraske, fotografije, etc

  • Kamin

Če doma nimate pravega kamina, se lahko z malce domišljije in kreativnosti lotite njegove izdelave v malce prilagojeni obliki. Utripajoče rdeče lučke izpod črno pobarvanega peki papirja bodo ustvarile pravo zimsko – božično atmosfero.

Domišljija ne pozna meja. Če ste še vedno brez idej kar pokukajte na Youtube ali Pinterest, kjer boste zagotovo našli še kaj zanimivega.

Naj bo letošnji december pravljičen in ustvarjalen.

Ekipa Domžalca; Foto: Ekipa Domžalca/canva.com

 

Tagi