Postna pojedina na pepelnično sredo v Gostilni Keber v Domžalah

Dan po tistem, ko bo pust slekel svoj zimski plašč in se odpravil na težko pričakovani dopust, pustne norčije ga namreč vsako leto zelo izmučijo, bo nastopila pepelnična sreda oziroma pepelnica, ki je premakljiv praznik v katoliškem koledarju. Praznuje pa se na sredo, 46 dni pred veliko nočjo.

S pepelnico se začenja postni čas – pepelnična sreda je prvi postni dan. Za večino ljudi na ta dan na jedilniku ni mesa in drugih dobrot. So pa po tradiciji na meniju ribe in ribje jedi. Marsikje je bila nekoč na ta dan značilna ribja ali slanikova pojedina, na katero so vabile znane gostilne. Nekatere med njimi ohranjajo to tradicijo še naprej. Med njimi je Gostilna Keber v Domžalah, kjer že vrsto let na ta dan pripravijo postno pojedino.

Že več kot dvajset let na pepelnično sredo v Gostilni Keber v Domžalah pripravijo postno pojedino, ki vsebuje različne vrste rib in ribjih jedi ter še marsikaj gurmanskega, kar si lahko privoščite na ta dan. Letos za pepelnično sredo, 1. marca 2017, pripravljajo zelo zanimiv in pester meni postnih jedi, ki vam ga predstavljamo v nadaljevanju. Prepričani smo, da se vam bodo ob branju letošnjega menija postne pojedine in ogledovanjem fotografij nekaterih postnih jedi, ki so bile na meniju lansko leto, cedile sline in marsikdo si bo sam pri sebi dejal, zakaj ni že danes pepelnična sreda. V tolažbo pa vam je lahko to, da je postna pojedina že skorajda pred vrati. Za rezervacije pokličite na tel. št. 01/724-15-09.

Hladne predjedi

1. Sipini rezanci z nori pestom in ocvrto kvinjo
2. Tatarska tuna z guakamolo
3. Kozice, sipice in tuna na beli fižolovi kremi
4. Škampov koktail
5. Bakalara na belo
6. Prekajena postrv z jabolčnim hrenom
7. Hobotnica v solati
8. Slanik s čebulo

Tople predjedi

1. File postrvi na ajdovi kaši z jurčki
2. Pokrovača na grahovem pireju s kumino peno
3. Školjke v buzari 0,5kg
4. Polži po KEBROVO

Juha

1. Koprivna juha z jakobinko in hrenom

Glavne jedi

1. Pečena polenovka s šampanjcem in medom
2. Brancin file na krompirjevi posteljici z vanilijevo omako in koriandrom
3. Rep morske spake pečen v skorjici s prebrancem
4. Rižota z limonino marmelado in školjkami
5. Morski vrag v pivskem testu s čemaževo majonezo
6. File morskega lista z mlado špinačo, kozicami in paprično omako
7. Losos s tartufato in pirejem iz sladkega krompirja
8. Gratinirane školjke iz krušne peči
9. Polnjeni lignji s črno rižoto in žafranovo omako
10. File Kovača z belo masleno omako in zelenjavo v košarici
11. Orada s škampovim tortelinom, janeževo omako in belo vinsko omako

Vse jedi vsebujejo alergene!

Sladice

1. Breskva melba malo drugače
2. Pomarančna po naše
3. Vroče banane z vanilijevim sladoledom
4. Čokoladno presenečenje
5. Ananasovi ravioli s skuto in kavnim kaviarjem

Dober tek vam želi kolektiv Gostilne Keber!

Rezervacije na telefon: 01/724-15-09.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Gostilna Keber, arhiv Domžalca
Tagi