Pomagajmo Hani in Luciji do lepšega jutri

Čeprav smo ravno sredi tako imenovane finančne in gospodarske krize, pa se včasih zdi, da ravno zaradi pomanjkanja vse pogosteje pozitivne stvari iščemo v dobrih stvareh, kot so dobrodelnost, dobro zdravje, bližina domačih in družba prijateljev. Zdi se, kot da se počasi spet vračamo na stara pota, ko denar le ne pomeni tudi srečo in veselje.

Da dobrodelnost in pomoč drugim danes pomeni največ, se zaveda tudi župan Občine Domžale Toni Dragar, ki se pridružuje Dnevnikovi humanitarni akciji, s katero želijo pomagati otrokom s posebnimi potrebami. Med njimi sta tudi sedemletni Domžalčanki Hana in Lucija.

Mala Hana se je rodila s poškodovanim vidnim živcem, zato je na levo oko popolnoma slepa, z desnim očesom pa na daljavo vidi le 4 % oziroma 24 %, v kolikor si predmet približa na 30 cm. Kljub slabovidnosti pa simpatična, nasmejana in zelo družabna Hana obiskuje drugi razred OŠ Dragomelj, kjer s svojo predanostjo in marljivostjo dokazuje, da so tudi najtežje ovire premagljive. Izredno rada bere knjige, posluša glasbo in poje. Ker se Hana s slepoto sooča že vse od svojega rojstva, svojo slabovidnost dojema kot nekaj normalnega, seveda pa bi ji izredno prav prišli različni pripomočki, namenjeni branju, gledanju televizije in uporabi računalnika. »Vsak pripomoček je izredno drag, vendar jih Hana nujno potrebuje za lažje šolanje in konec koncev za lažje življenje. Elektronska prenosna lupa, ki zgleda kot nekakšna tablica, bi ji služila na vsakem koraku, saj jo ima lahko s seboj kjerkoli in kadarkoli, z njo pa bi si izredno povečala črke in si ustvarila besedilo, ki bi ga lahko normalno prebrala,« o nujno potrebnih pripomočkih pove njena mamica Tanja.

Lucija, ki je v začetku meseca prestopila prag drugega razreda OŠ Roje, se je rodila z gensko motnjo, ki ji povzroča težave tako pri motoriki, kot tudi pri govoru. Kljub temu, da je dobrovoljna Lucija motorično nekoliko počasnejša in ne zna govoriti, pa se brez problemov igra z okoliškimi otroki, ki jo izredno lepo sprejemajo. Lucijine motorične sposobnosti njeni starši rešujejo s pomočjo nevrofizioterapij in hipoterapij, za težave z govorom pa so strokovnjaki priporočali nakup tabličnega računalnika, ki bi skupaj s programom Komunikator Luciji omogočal komunikacijo z okolico preko sličic. »Vsaka ura dela, ki jo vložimo v Lucijo je izredno dragocena in se kljub velikemu finančnemu zalogaju še kako obrestuje,« pove Lucijina mamica Danica, ki se tako kot ostali starši otrok s posebnimi potrebami zaveda visokih stroškov, povezanih s terapijami in nakupi različnih pripomočkov.

»Žalostno je, da so pripomočki za otroke s posebnimi potrebami pregrešno dragi, zato tudi verjamem, da si jih njihovi starši zelo težko privoščijo ali pa so zanje celo nedostopni,« pove župan Občine Domžale, Toni Dragar, ki s promocijo humanitarnega teka želi svojima občankama pomagati premagati nekaj večjih ovir v življenju. Vse bralce in bralke zato poziva, da pomagajo otrokom s posebnimi potrebami in jih obdajo s pozitivnim vzdušjem, prijaznimi nasmehi in nesebično dobroto.

Rezervirajte si soboto, 4. oktobra za prijeten tek ob morju, kjer ura ne bo naš zaveznik in na katerem bomo zmagovalci prav vsi, še posebno pa mali nadobudneži, ki se bojujejo s krhkim življenjem, katero vsi zdravi ljudje tako zelo podcenjujemo. Naj bo kombinacija teka in solidarnosti tisto, na kar bomo ponosni prav vsi udeleženi.

Več o Dnevnikovem humanitarnem teku si lahko preberete tukaj.

Avtor: Občina Domžale; Foto: Občina Domžale
Tagi