Poklicni gasilci CZR Domžale prevzeli tri nova gasilska vozila

V sredo, 22. junija 2022, je pred Centrom za zaščito in reševanje Domžale potekal slavnostni prevzem treh novih gasilskih vozil, specializiranih za različne namene. Na slavnostni prireditvi so domžalski poklicni gasilci prevzeli eno najsodobnejših gasilskih vozil za posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi, gasilsko vozilo za tehnične intervencije in kombinirano logistično vozilo. Vsa tri vozila so si obiskovalci z veseljem tudi ogledali, prevzem pa je potekal ob prisotnosti številnih gasilcev, občank in občanov ter gostov.

Slavnostnega prevzema novih gasilskih vozil so se udeležili obrambni minister Marjan Šarec, namestnik generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič, predsednik Združenja slovenskih poklicnih gasilcev Miran Korošak, član predsedstva gasilske zveze Slovenije in predsednik Regije Ljubljana III Slavko Jalovec, podžupana Občine Domžale Marjan Ravnikar in mag. Tomaž Deželak, župan Občine Trzin Peter Ložar, poveljnik Občinskega štaba Civilne zaščite Občine Domžale Marko Žagar, predsednik GZ Domžale Matjaž Korošec, predsednik sveta zavoda Centra za zaščito in reševanje Domžale Franc Anžin, predstavniki slovenskih poklicnih gasilskih enot ter prostovoljnih gasilskih enot iz domžalske ter okoliških gasilskih zvez.

V pozdravnem nagovoru direktorja Centra za zaščito in reševanje Domžale Andreja Jarca so gostje in obiskovalci slišali krajši opis delovanja domžalske poklicne gasilske enote, o njihovi opremljenosti in posodabljanju voznega parka.

Zbrane je v nadaljevanju nagovoril podžupan Občine Domžale Marjan Ravnikar, ki je poklicnim gasilcem čestital za posodobitev voznega parka s tremi novimi gasilskimi vozili. Povedal je, da Občina Domžale finančno podpira poklicno gasilsko enoto, kakor tudi ostala prostovoljna gasilska društva. Poklicnim gasilcem je zaželel, da bi bila nova vozila čim večkrat uporabljena na raznih vajah in usposabljanjih ter čim manjkrat v resnih intervencijah.

Čestitke za nove pridobitve je v uvodu svojega govora izrekel tudi minister za obrambo Marjan Šarec, ki je v nadaljevanju opisal pot domžalske poklicne gasilske enote, ki je pred šestimi leti prešla v javni zavod, in ves čas svojo vlogo opravlja 24 ur na dan: “Pomemben dan je danes, pa ne samo za Domžale, ampak za ves sistem zaščite in reševanja, kajti, ko en center za zaščito in reševanje slavi, takrat slavi celotna Slovenija, saj smo vsi povezani v eno in isto ekipo in vsi imamo enako poslanstvo. Povedano je že bilo, da je Občina odgovorna za zaščito in reševanje v lokalni skupnosti in Občina Domžale je to sprejela še posebej prijazno in z odprtimi rokami, čeprav zaščita in reševanje tudi kar nekaj stane. A komu je žal dati denar za varnost, bo slej ko prej okusil, kaj je nevarnost in potem odpravljal posledice. Izračuni namreč kažejo, da vsaka minuta, ko ne posredujemo ob začetku požara ali druge ujme, stane 40 milijonov evrov na celotni državni ravni. Zato je še kako pomembno, da imamo usposobljene gasilke in gasilce. Pomembno je, da imajo usposobljeni gasilci na voljo tudi sodobno opremo, s katero znajo rokovati in katera jim služi v vseh nesrečah, ki dandanes pretijo na nas.”

V kulturnem programu je nastopil Moški pevski zbor CZR Domžale pod vodstvom Primoža Leskovca. Ob zaključku uradnega dela je sledila še slovesna predaja ključa, ki sta ga minister za obrambo Marjan Šarec ter podžupan Občine Domžale Marjan Ravnikar predala direktorju CZR Domžale Andreju Jarcu in poveljniku CZR Domžale Matjažu Merkužiču. S predajo ključa so se vozila slavnostno predala svojemu namenu. Po zaključku uradnega dela je sledil ogled vozil ter druženje.

Gasilsko vozilo za posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi

Gasilsko vozilo je bilo dobavljeno junija 2020 in gre za najsodobnejše opremljeno gasilsko vozilo za tovrsten namen. Vrednost vozila in opreme znaša 597.995,20 EUR z DDV. Do sedaj so z njim posredovali na skoraj 50 intervencijah.

Kombinirano gasilsko vozilo za logistiko

Opremljeno je z dvižno ploščadjo. Namen vozila je izvajanje servisa gasilnikov, opravljanje meritev hidrantnih omrežij ter seveda nudenje logistične podpore ob intervencijah. Dobavljeno je bilo decembra 2020. Vrednost vozila znaša 48.678,00 EUR z DDV.

Gasilsko vozilo za tehnične intervencije

Neurje, ki je prizadelo domžalsko občino v juliju 2020, kjer je bilo poškodovanih 700 objektov in kjer je posredovalo 1200 gasilcev od blizu in daleč, je pokazalo veliko potrebo po zmogljivem dvigalu. Tehnično vozilo z dvigalom so nameravali zamenjati v kratkem in se podati v nabavo vozila z zmogljivim dvigalom. Namen tovrstnega vozila je posredovanje ob nesrečah v prometu, naravnih nesrečah, porušenih objektih, reševanju na vodi in iz nje, ter tehnična pomoč pri požarih. Vrednost vozila znaša 745.908,00 EUR z DDV.

Skupna vrednost treh vozil je torej 1.392.581,20 EUR, pri čemer je Občina Domžale prispevala 700.000 EUR, URSZR/MORS je pod postavko opremljanja enote GEŠP prispeval 183.000 EUR, Požarne takse 107.051,25 EUR, 402.529,95 EUR pa je prispeval CZR iz naslova presežka – tržne dejavnosti.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi