Poklic gasilca ni samo služba, ampak način življenja

Gasilci na Hrvaškem se že nekaj dni borijo z več večjimi požari, ki divjajo po Dalmaciji in Istri. Da poklic gasilca ni samo služba, ampak način življenja, je na današnjem dopustniškem kolesarjenju po hrvaški Istri potrdil Martin Juteršek, sodelavec poklicne gasilske enote CZR Domžale, ki je malo pred Porečom opazil začetni gozdni požar in se brez oklevanja skupaj s sinom takoj lotil gašenja.

Martin Juteršek te dni z družino preživlja dopust na sosednjem hrvaškem. Danes sta se skupaj s sinom Janom odpravila na kolesarjenje po kolesarski poti Parenzani in sicer od Savudrije do Črvarja. “Malo pred Porečom sva naletela na začetni gozdni požar. Brez oklevanja sva ga pričela gasiti s priročnimi sredstvi, ki so bili na voljo. Na pomoč nama je priskočil tudi voznik kombija, ki nama je dal svoj gasilni aparat. S priročnimi sredstvi požar na žalost nisva mogla pogasiti, saj se je zaradi suše in velike temperature pričel širiti v gozd. Vmes sem poklical na telefonsko številko 112 in kmalu so na kraj prispeli poklicni gasilci iz Poreča”, nam je zaupal Juteršek, ki je v nadaljevanju pomagal gasiti gasilcem. Skupaj jim je uspelo požar hitro zajeziti in pogasiti.

Juteršek nam je še povedal, da ni bilo oklevanja, ko sta s sinom opazila požar, da se ga ne bi lotila takoj gasiti. S Svojim plemenitim ravnanjem pa sta prihranila večje in naporno delo gasilcem, saj bi se požar zaradi velike suše lahko hitro zelo razširil.

Njegovi sodelavci so na svoji FB strani zapisali, da so ponosni na odziv njihovega sodelavca in da je to odlična iztočnica za večerni ogled filma Notre Dame v plamenih v Češminovem parku. Film bo v kinu na prostem predvajan ob 21.30 uri, od 20. ure dalje pa bo v parku prikaz gašenja in druženje z gasilci CZR Domžale.

Miha Ulčar; Foto: Jan Juteršek

Tagi