Podelitev diplom in činov udeležencem tečaja za vodjo gasilske enote in vodjo gasilske skupine

V letošnjem letu je Gasilska zveza Domžale izvedla dva tečaja, na katerima se je izobraževalo in usposabljalo več kot 70 gasilk in gasilcev iz Gasilske zveze Domžale in Gasilske zveze Mengeš. Že zgodaj spomladi so pričeli s tečajem za vodjo enote – nižji gasilski častnik, novembra pa s tečajem za vodjo skupine – višji gasilec. Vsi udeleženci so uspešno zaključili tečaj ter prejeli diplome in čine.

Gasilci se pri svojem delu soočajo s različnimi vrstami intervencij, ki vsaka zase zahteva znanje in usposobljenost. Le-to pa je ključnega pomena za uspešnost intervencij ter varnost samih gasilcev. V Gasilski zvezi Domžale vsako leto pripravijo kar nekaj tečajev, kjer udeleženci v teoretičnem in praktičnem izobraževanju in usposabljanju dobijo potrebna znanja, ki jim pomagajo pri njihovem delu.
Udeleženci letošnjih dveh tečajev (tečaj za vodjo skupine in tečaj za vodjo enote), ki ju je organizirala Gasilska zveza Domžale, bodo od sedaj naprej na intervencijah lahko samostojno vodili skupino oziroma enoto. Na teoretičnem delu so se kandidati seznanili z osnovami zakonodaje s področja požarnega varstva in gasilstva, razširili svoje znanje o gasilski opremi in tehniki ter spoznali taktične in tehnične smernice za uspešno opravljanje gasilskih intervencij in vodenje gasilske skupine oziroma gasilske enote.

Teoretični del izobraževanja potekal v prostorih učilnice CPV Domžale, praktični del pa se je izvajal na objektih CPV Domžale in bivši trgovini Jurček. Po izvedenem tečaju je obe skupini tečajnikov čakala še zaključna vaja, kjer so pod budnimi očesi inštruktorjev prikazali svoje pridobljeno znanje. Kandidati za vodje enote, pa so morali v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu pri Ljubljani, opraviti še zaključni praktični izpit.

V ponedeljek, 15. decembra 2014, je v Delavskem domu na Viru sledil še slovesen zaključek, kjer je poveljnik GZ Domžale, Matjaž Merkužič, skupaj s predsednico Komisije za izobraževanje pri GZ Domžale, Marjeto Kristan, vsem tečajnikom, ki so uspešno zaključili tečaj, podelil diplome in čine, ki so jih prejemniki z veseljem dodali na svoje gasilske uniforme. Zaključka so se udeležili tudi predsednik GZ Domžale, Stane Kovač ter še nekateri predavatelji in inštruktorji.

Več foto utrinkov s podelitve diplom in činov si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi