Pod starimi kostanji gostilne Repanšek na Homcu so se srečali nekdanji zdomci

Pred nekaj dnevi so se v zavetju starih kostanjev gostilne Repanšek na Homcu zbrali prav posebni gostje, ki so tja prišli iz vseh koncev Slovenije z enim namenom, da se srečajo s prijatelji, s katerimi so skupaj dolga leta živeli in delali izven svoje matične države. Natančneje v Nemčiji.

Za to srečanje so si nekdanji delovni migranti, ki so si dolga leta kruh služili v Nemčiji, tokrat izbrali gostilno Repanšek na Homcu, kjer so poskrbeli, da so se gostje odlično počutili. Na tokratnem srečanju se jih je zbralo preko 50, ki so prišli iz vseh koncev Slovenije.

Bojan Šeme, ki si je v Nemčiji kruh služil 43 let in je bil je eden izmed prvih Jugoslovanov, ki so za kruhom trebuhom odšli v Nemčijo, kjer je ostal vse do upokojitve, nam je povedal, da so bili v Nemčiji Slovenci med seboj zelo povezani. Ustanovili so tudi Društvo Sava, preko katerega so organizirali mnogo dogodkov in tudi izlete v matično domovino. Prav tako so imeli tam tudi slovenske šole, kjer so se njihovi otroci učili maternega jezika. Kmalu potem, ko si je sam v Frankfurtu našel kruh, se mu je pridružila tudi žena. Kot nam še zaupa Bojan, se je v novo domovino hitro vklopil. Bilo je veliko priložnosti. Prav tako so ga Nemci vzeli za svojega. »Nekaj časa traja, da te Nemci sprejmejo med sebe. Ko si enkrat sprejet, si za vedno«, pove Bojan. Seveda pa naši zdomci nikoli niso pozabili na svojo domovino, kamor se jih je večina vrnila po upokojitvi. »Se je pa prijetno srečati s starimi prijatelji, s katerimi smo dolga leta živeli in delali v tujini«, nam še zaupa Bojan. Seveda pa se vsi že veselijo naslednjega srečanja!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Janez Ravnikar
Tagi