Po izboru slovenske javnosti je med nagrajenci OHS AWARD 2022 tudi družinska hiša, ki stoji v središču Domžal

Znani so dobitniki nagrad OHS AWARD 2022. Nagrada OHS AWARD je prva slovenska nagrada po izboru najširše javnosti, najboljšim realiziranim objektom in zunanjim ureditvam ter njihovim avtorjem, naročnikom in izvajalcem. Letos je bilo oddanih več kot 2.500 glasov.

Med skoraj 60 nominiranimi projekti, ki jih je v program uvrstila strokovna žirija, je javnost v kategoriji zasebnih objektov nagradi podelila dvema enostanovanjskima hišama. Ena od njiju je Hiša MM (avtorji: a2o2 arhitekti), ki stoji v središču Domžal in je bila pred prenovo ena redkih še ohranjenih tipičnih hiš v naselju.

»Ravnikarjeva, naša soseda ob občinski stavbi in neposredni bližini gasilskega doma PGD Domžale-Mesto, sta hišo gradila z občutkom in odgovornostjo in nam vsem pokazala, kako je lahko dom funkcionalen, privlačen, ima dušo in se zaveda identitete prostora«, je lastnikoma izrazil svoj poklon, župan Toni Dragar in dodal: »Tudi v Domžalah imamo občutek za privlačno in ekološko gradnjo«.

Arhitekti so s prenovo ohranili identiteto stare stavbe in ji vdahnili novo življenje s sodobnimi funkcionalnostmi. Pri prenovi so notranjost hiše izčistili in obdržali elemente, ki ohranjajo ambient stare zgradbe. Novi posegi so odmaknjeni od starih zidov in se od njih ločijo tudi po materialnosti. Hiša predstavlja dober primer alternativnega in finančno primerljivega pristopa k prenovam hiš, ki je dolgoročno vzdržen. Čestitke nagrajencem!

Občina Domžale; Foto: Ana Skobe

Tagi